Sterrenschool de Klimboom zette zich in voor Nierstichting en meester Joost Peeters.
Sterrenschool de Klimboom zette zich in voor Nierstichting en meester Joost Peeters. Foto: Persfoto

De Klimboom in actie voor meester

Venray | De afgelopen weken stonden bij Sterrenschool de Klimboom in het teken van de Nierdaagse. Door middel van een sponsorloop werd door ruim negentig leerlingen geld opgehaald voor de Nierstichting. De keuze voor het goede doel was zo gemaakt. Joost Peeters, een van de leraren op De Klimboom, is nierpatiënt en hij werd op deze manier in het zonnetje gezet. "Het is fantastisch dat deze actie is ontstaan. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor", zegt Peeters enthousiast.


Het idee voor de Nierdaagse ontstond bij de oudervereniging van basisschool De Klimboom. Omdat de avondvierdaagse werd geschrapt, gingen de ouders op zoek naar een alternatief programma. "We vinden het belangrijk dat kinderen alsnog voldoende beweging krijgen en op deze manier konden we er een mooi doel aan verbinden", vertelt Erik Hovius namens de oudervereniging enthousiast. "Het is echt een groot succes. De reacties zijn louter positief en de kinderen zijn dolenthousiast. Meer dan de helft van de leerlingen doet mee. Het is meer dan geslaagd."

Meester Joost was blij verrast toen hij over de plannen hoorde. "Je verwacht zoiets niet natuurlijk, maar dat ze dit voor mij en alle andere nierpatiënten in Nederland doen, is heel mooi."


Nierdialyse

De leerkracht lijdt aan een chronische aangeboren nierziekte. "De laatste maanden moet ik drie keer per week naar het ziekenhuis voor een nierdialyse. Iedere dialyse duurt vijf uur. Ontzettend veel mensen zijn nierpatiënt, maar er wordt in mijn ogen te weinig over gesproken. Daarom is deze actie ook zo bijzonder."

Dankzij het gebruik van medicijnen heeft Peeters de dialyses lang van zich af kunnen houden, maar dat is nu niet meer mogelijk. "Ik moet een nieuwe nier krijgen en tot die tijd moet ik meerdere keren per week naar het ziekenhuis. Gelukkig is er voor mij een geschikte donor gevonden."

Actie opgezet voor nierpatiënt meester Joost Peeters

Vanwege de coronapandemie heeft de niertransplantatie nog niet plaatsgevonden. De druk op de zorg was te groot en daardoor moest Peeters langer wachten. "Mijn donor woont in het buitenland, dus het was een ingewikkelde onderneming, maar nu staat de transplantatie alsnog gepland. Na de zomervakantie krijg ik mijn nieuwe nier en daarna krijg ik weer een deel van mijn leven terug. Ik zal ook na de operatie veel naar het ziekenhuis moeten en daarnaast moet ik mijn hele leven dagelijks tientallen medicijnen blijven slikken, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Er is licht aan het einde van de tunnel."


Zenuwachtig is Peeters niet voor zijn transplantatie, al wordt het natuurlijk wel spannend of het nieuwe orgaan wordt geaccepteerd door zijn lichaam. "Ik ben altijd heel fanatiek met sporten geweest. Dat heb ik ook nu weer opgepakt om zo fit mogelijk de operatie in te gaan. Dan kan mijn lichaam beter herstellen."

Hovius vindt het belangrijk dat de kinderen leren om voor een ander klaar te staan. "Gezondheid is niet vanzelfsprekend en op deze manier krijgen de kinderen dat mee. Ze doen door middel van de sponsorloop wat voor de medemens en dat is een bijzondere boodschap. Het maakt dan niet uit of ze vijf euro ophalen of 25 euro."

Afbeelding