De voormalige boerderij aan de Castenraysestraat.
De voormalige boerderij aan de Castenraysestraat. Foto: Werkgroep Oude Foto

Boerderij Castenray

Castenray | Van het type boerderijen zoals op de foto stonden er vroeger verschillende in Castenray. Op drie na zijn ze alle gesloopt of afgebrand en in de meeste gevallen kwam er een nieuwe boerderij voor in de plaats.


De drie overgebleven boerderijen zijn van rond 1700 en alle drie zijn het rijksmonumenten.

De boerderij op de foto heeft ook plaats gemaakt voor een nieuwe. De oorspronkelijke boerderij aan de Castenraysestraat (de huidige Lollebeekweg) werd rond 1800 bewoond door de familie Camps. Via hun dochter Hendrina, die in 1824 trouwde met Wilhelmus Friesen, werd ze door de erven Friesen bewoond. Allegonda Friesen trouwde op 7 mei 1897 met Peter Johannes Weijs, zoon van Hendrik Weijs en Petronella Beerden. Peter (of Piet) Weijs werd geboren op 8 januari 1863 te Lottum. Hij nam de boerderij achter in de Castenraysestraat over van zijn schoonouders.


Nadat Peter en Allegonda Weijs-Friesen de boerderij verlieten, is ze nog enige tijd bewoond geweest door Jan en Coba Swinkels-van Gerven. Uiteindelijk is de boerderij gesloopt en in 1951 werd er een nieuwe boerderij gebouwd. Daarin gingen Drika en Sjang Reijnders-Weijs wonen. In 1963 bouwden ze vlakbij een bungalow en werd de boerderij bewoond door zoon Hay, geboren op 19 juni 1932 en overleden op 12 juni 1989, en Toos Reijnders-Willemssen, beiden uit Castenray. Tegenwoordig woont hun zoon John Reijnders in de boerderij en moedert Toos woont in de bungalow.

Op de foto zien we v.l.n.r.: Dora; Nelly; Bertha; Frans; moeder Allegonda Weijs-Friesen; kleindochter Nel Reijnders. Bertha Weijs trouwde op 12 juni 1934 met Hândrie Willemse en Frans Weijs trouwde op dezelfde dag met Mien Willemse. Dat was dus een dubbel huwelijk van twee keer broer en zus.


Bron: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook zijn daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray in te zien.

Werkgroep Oude Foto.