Guido Weijers maakt een foto met de leerlingen van Gilde Opleidingen.
Guido Weijers maakt een foto met de leerlingen van Gilde Opleidingen. Foto: Rikus ten Brücke

'Bij elkaar zijn is tof' [Video]

Venray | Een lesje in geluk kan menig middelbare scholier of student deze sombere coronatijd, met veel online onderwijs, wel gebruiken. Wie kan dat beter geven dan cabaretier Guido Weijers? Leerlingen van Gilde Opleidingen Venray, Raayland College en Dendron College kregen vorige week woensdag, donderdag en vrijdag in Schouwburg Venray een uur onderricht over geluk van de oud-Boxmerenaar.


Natuurlijk, ook in het leven van de leerlingen speelt de coronapandemie al geruime tijd een rol van betekenis. Het heeft impact op ze. Sinds de uitbraak in Nederland eind februari vorig jaar zijn ze naar eigen zeggen minder gelukkig en slapen ze slechter. Als oorzaak noemen ze de online lessen, het missen van sociale contacten en het verenigingsleven dat stilstaat.


Masterclass

Aan de hand van filmpjes en vergelijkingen ging Guido Weijers ook in het Venrayse theater in op vragen als: wanneer zijn we gelukkig en wat is de definitie van geluk?. Zijn masterclass Geluk, die hij eerder dit jaar onder meer in de Cuijkse schouwburg nog gaf aan ruim duizend scholieren van het Merletcollege en Metameer, is geïnspireerd op zijn sinds 2017 lopende theatercolleges over geluk.


Inhoud

De cabaretier geeft zijn masterclass Geluk al een aantal jaar. Vooral aan bedrijven en instellingen. In het coronajaar doceerde hij vooral scholieren over geluk. "Maar de inhoud van mijn voorstelling is niet veranderd", zegt hij. "De vraag blijft immers hetzelfde: wanneer zijn mensen nou echt gelukkig? Iedereen geeft daar een ander antwoord op. Maar drie pijlers blijken belangrijk: plezier, tevredenheid en zingeving."

Guido Weijers maakt leerlingen gelukkiger


Hij zocht het uit omdat hij zich verbaasde over alle gekke meldingen op Instagram en de sociale media. "Ik merkte dat iedereen zich tegenwoordig verkoopt als coach. Eerst moet ik om zes uur in de ochtend in een ijsbad gaan zitten, daarna tien kilometer hardlopen om vervolgens mijn vega-multivitamineontbijtje naar binnen te werken. En dan kan je alles worden wat je wil. Dat moest toch anders kunnen", lacht hij.


Lachen

Het is een uurtje inhoud, op wetenschappelijke basis, maar wel met humor, zegt Weijers. "Over hoe je geluk een klein beetje kan beïnvloeden. Of hoe suffe dingen toch ook kunnen bijdragen aan een klein beetje meer geluk. Zo kunnen we de batterijtjes weer een beetje opladen. Ik hoop dat de leerlingen oprecht blijer en gelukkiger naar huis gaan dan dat ze binnenkwamen. En alleen al bij elkaar zijn, is gewoon tof. Het blijft natuurlijk educatief, maar ik ben ook Guido Weijers dus er moet ook altijd wel wat worden gelachen."

Leerlingen mogen, om met de woorden van Weijers te spreken, dan wel tot ongeveer de armsten van onze samenleving gerekend worden. Maar als je dan bedenkt, aldus de cabaretier, dat een vrouw in Afrika nog vele malen armer is, valt het toch allemaal wel mee.

En nu maar hopen dat de leerlingen na de masterclass van de cabaretier gelukkiger door het leven gaan. "Aan het einde van het theatercollege zitten we vaak redelijk op een lijn qua antwoord en weten we wat geluk is."

binary comment
binary comment
binary comment