Het speerpunt werd vrijdag officieel in gebruik genomen.
Het speerpunt werd vrijdag officieel in gebruik genomen. Foto: Antoon Jeuken

Onthulling Agroroute [Video]

Blitterswijck | De Archeo Route Limburg krijgt steeds verder vorm. Afgelopen vrijdag werd in Blitterswijck een nieuw speerpunt op de route in gebruik genomen. Het speerpunt ligt aan de fietsknooppuntenroute ter hoogte van punt achttien vlak voor het veerooster op de Maasweg.


In 2016 ontstond bij toenmalig gedeputeerde Hans Teunissen de wens om archeologie meer zichtbaar en bereikbaar te maken. Limburg is de provincie met de meeste archeologie van Nederland. Alleen ligt het meeste onder de grond en wat er gevonden is, is bij verreweg de meeste bewoners en bezoekers niet bekend. De Archeo Route Limburg biedt antwoorden op het zichtbaar en bereikbaar maken van archeologische vondsten in Limburg.

Zo ook in Blitterswijck, waar op een interactieve manier het verhaal wordt verteld over een groep jagers en verzamelaars die duizenden jaren geleden aan de oevers van de Maas leefden. Recreanten en andere geïnteresseerden die arriveren bij het speerpunt kunnen met een app het complete verhaal horen en de 'schat' ontdekken. Op die manier is het project ook voor jongeren bereikbaar gemaakt.

Sinds de opening is het speerpunt bereikbaar voor iedereen. Limburg Marketing gaf vrijdag een toelichting op de totstandkoming van het speerpunt. Aanwezig waren onder meer vertegenwoordigers van de provincie Limburg, wethouder Jan Jenneskens van de gemeente Venray en ook archeologen en vertegenwoordigers van ontwikkelingsbureau Mooder Maas.

De eerste zes locaties op de Archeo Route Limburg werden in oktober 2018 geopend. De plaatsing van het speerpunt in Wanssum (de danser van Wanssum) behoorde tot de eerste drie openingen op de Archeo Route. Nu, tweeëneenhalf jaar later, zijn er 52 locaties actief. Medio juni komen daar nog negen locaties bij. Eén daarvan is de locatie in Blitterswijck. Op iedere locatie wordt een uniek verhaal verteld. De locaties zijn verdeeld over heel Limburg van Maastricht tot Gennep.