Niels de Klerk bekijkt met interesse het boek De Voetbaldroomzomer van FC VVV in 1976.
Niels de Klerk bekijkt met interesse het boek De Voetbaldroomzomer van FC VVV in 1976. Foto: Ania Liesting

Voetbaldroomzomer VVV

Venlo | Zondag 13 juni was het exact 45 jaar geleden dat VVV met Venraynaar Joop de Klerk in de selectie de meest memorabele wedstrijd uit haar clubhistorie speelde.


Op 13 juni 1976 promoveerde FC VVV op de Wageningse Berg naar de eredivisie. Liefst 10.000 VVV-fans waren in Wageningen getuige van de promotie, zo’n 30.000 mensen vierden in de Venlose binnenstad een midzomercarnaval. Over deze bijzondere periode is het boek De Voetbaldroomzomer van FC VVV in 1976 samengesteld. Het boek is zondag 13 juni officieel gepresenteerd. Nagenoeg de voltallige selectie en staf van het succesteam uit 1976 waren daarbij aanwezig. Niels de Klerk nam de honneurs namens zijn eerder dit jaar overleden vader, die 141 competitiewedstrijden voor de Venlose club speelde en daarin 21 keer scoorde, waar.


De Venraynaar schreef samen met zijn broer Roy een persoonlijk stuk voor het bijna 150 pagina’s tellende boek. Precies een week na de legendarische promotiewedstrijd op de Wageningse Berg zag hij het levenslicht. "En Roy was vier jaar. We waren allebei dus eigenlijk te jong om de gloriejaren van pap bewust mee te maken. Pas vanaf het moment dat ik het boek Van Gijs tot Mikan las, ben ik mij gaan realiseren wat er in die periode gebeurd was. Mijn vader zelf sprak nooit veel over zijn jaren bij VVV. Hij was erg bescheiden." De Klerk kijkt terug op een bijzondere bijeenkomst. "Toen ik zondag stadion De Koel betrad en ik de voormalig ploeggenoten van mijn vader zag, had ik het lastig. Zeker toen Ger van Rosmalen om één minuut stilte vroeg voor mijn vader. We hebben ook een elftalfoto, gelijk aan de foto die tijdens dat seizoen, gemaakt. Misschien hadden ze de plek van mijn vader open moeten laten. Aan de andere kant is het ook wel mooi dat ik nu zijn positie mocht innemen. De spelers van toen betrokken me er echt bij. Tekenend voor de vriendschap die dit team zo kenmerkt. Mijn vader is begin dit jaar op 72-jarige leeftijd overleden. Eigenlijk zie ik de presentatie van het boek en de ontmoeting met zijn oud-teamgenoten als een geweldige afsluiting van een moeilijke periode."

In de lange, hete zomer van 1976 leefde FC VVV in een roes. De Venlose profclub promoveerde via de nacompetitie, met de onvergetelijke finale op de Wageningse Berg, naar de eredivisie. In de voorbereiding oefende FC VVV in eigen huis tegen de Europese topclubs Borussia Mönchengladbach en Barcelona, met Johan Cruijff en Johan Neeskens. En in de eerste competitiewedstrijden verraste de ploeg van trainer Rob Baan met onder meer een 2-0 zege op PSV. FC VVV speelde voor gemiddeld tussen de 15.000 en 20.000 toeschouwers in De Koel, met een uitschieter naar 25.000 fans in de thuiswedstrijd tegen Ajax dat seizoen in de eredivisie. Ger van Rosmalen, destijds de benjamin in de ploeg, en schrijver Maurice Ambaum laten de voetbaldroomzomer van FC VVV herbeleven in een boek dat de 100 dagen beschrijft tussen de start van de nacompetitie en de overwinning op PSV.

In het boek staan ook tientallen foto’s van fotograaf Lé Giesen die nooit eerder zijn gepubliceerd. Alle spelers uit het team dat promoveerde op de Wageningse Berg halen in het boek herinneringen op: Eddy Sobczak, Gerrit Kramer, Marinus van Dinter, Jac Hermans, Huub Vercoulen, Jos Klingen, Piet Pala, Albert van der Weide, Ger van Rosmalen, Stevan Kurcinac, Mikan Jovanovic, Jan Verbong, Kees Jansen, Marty van den Tillaar, verzorger Jan van Dijk en de trainers Rob Baan en Jac Simons.


Het boek kost 19.95 euro en is te bestellen via www.ambaum.nl.