Vanaf links Jolanda Veenema, Ien Derks, Mat Classens en Theo Peeters.
Vanaf links Jolanda Veenema, Ien Derks, Mat Classens en Theo Peeters. Foto: Henk Lammen

'Geef Lisanne een leven'

Oirlo | Twee jaar geleden was er de angst haar te verliezen. Een peperdure operatie in Barcelona redde destijds het leven van Lisanne Jacobs uit Leunen. Een tweede operatie is nu noodzakelijk om haar verder op weg te helpen. "We willen Lisanne een nieuw leven geven", zegt Theo Peeters van de stichting Daadkracht voor Lisanne. De stichting is opnieuw een inzamelingsactie gestart om de gelden bij elkaar te krijgen.


Lisanne lijdt al jaren aan de ziekte van Lyme en EDS, een ziekte van het bindweefsel. Het grootste probleem is de aandoening EDS, daarom is de operatie ook nodig, die past in het ziektebeeld van EDS. "Twee jaar geleden was de noodzaak acuut. Een operatie was nodig om haar in leven te houden. In een recordtijd hebben we toen ruim 100.000 euro ingezameld", zegt Theo met gepaste trots. "We hebben alles officieel gedaan, een stichting in het leven geroepen om alles te verantwoorden."

Samen met de stichtingsleden Ien Derks (Castenray), Mat Classens (Vredepeel) en Jolanda Veenema (Deurne) doet hij zijn verhaal. Peeters is biljartvriend van vader Geert Jacobs en een van de acht drijvende krachten bij de stichting. Veenema, zus van moeder Anjo, is de tante van Lisanne. Van dichtbij maakt ze de impact op Lisanne en het gezin mee. "De ene dag gaat het ietsje beter met haar, de andere dag heel slecht. Het is een complex ziektebeeld. Zeven, acht uur per dag is ze wakker, voor de rest slaapt ze. Lisanne kan heel slecht tegen hoge prikkels van haar zintuigen. Als er in de buurt mest wordt uitgereden, er veel lawaai is, dat kan ze niet verwerken. Na een behandeling van de fysiotherapeut is ze op. Lisanne heeft totaal geen energie, ligt het grootste deel van de dag boven in bed."

Mat Classens is een jeugdvriend van vader Geert. "Voor hem en zijn vrouw Anjo is het moeilijk om weer te vragen. Het zijn hele sociale mensen, geven liever. Hebben er ook moeite mee om opnieuw beroep te doen op mensen. Het kan echter niet anders. Als we Lisanne een leven willen geven, dan zal ze een tweede operatie moeten ondergaan. Via allerlei acties en binnen ons sociaal netwerk doen we er alles aan om het benodigde bedrag in te zamelen."

Tijdens de eerste actie werd de stichting massaal gesteund. De eerste acties leidden tot een vliegwieleffect en binnen de kortste keren was het geld binnen. "Verkoop van wafels, tassen en gelukspotjes, de carnavalsavond in Castenray, schilderijenverkoop, auto's poetsen en collectebussen. De steun was fantastisch", glundert Ien Derks, die als lid van harmonie De Vriendenkring in Well Geert Jacobs als dirigent heeft. Ze hoopt dat de respons ook nu weer groot zal zijn. "Het is kort dag, want zondag 27 juni vertrekt Lisanne al naar Barcelona. We hopen dat voor haar vertrek het geld binnen is. En Lisanne uiteindelijk door een tweede operatie haar leven terugkrijgt. Want nu zit ze in een sociaal isolement, maar dat geldt ook voor haar ouders. In deze coronatijd zijn zij beiden terecht heel voorzichtig. Geert is een gezelschapsmens, maar durft nu na een repetitie niet meer te blijven hangen. Voelt zich daarover bezwaard en onveilig vanwege het risico op corona, maar er zijn belangrijkere dingen in het leven dan muziek maken. Het gaat nu om Lisanne."

Na de eerste operatie stond Lisanne voor een krachtproef, revalideren. Er gloorde wel hoop aan de horizon. Voor haar, maar zeker ook voor haar ouders Anjo en Geert en broers Tom en Sten. In de laatste zomermaanden, begin herfst vorig jaar, kreeg Lisanne klachten die niet pasten bij het revalidatieproces. "Ze kon steeds minder, het opbouwen om even te staan lukte niet meer, ze kwam niet meer naar beneden. Gelukkig was er op verschillende manieren contact met de neurochirurg, hij hield de vinger aan de pols en adviseerde om een aantal onderzoeken in Nederland te laten doen", vertelt haar vader Geert. "Helaas is maar een deel daarvan gelukt, en in Nederland is de studie naar deze problematieken nog steeds in de beginfase, dus daarvan is nog geen hulp te verwachten. Naarmate de tijd verstreek, werd duidelijk dat het geen optie was om niets te doen, dan zou ze alleen maar verder achteruitgaan. In februari zou ze teruggaan naar Barcelona, voor onderzoeken, en indien nodig een nieuwe operatie. De arts verwachtte dat er instabiliteit zou kunnen zijn bij de lagere nekwervels, of een verkleving in het ruggenmerg, of allebei. Helaas werd die afspraak door de coronasituatie afgezegd."

'Lisanne heeft geen energie, ligt bijna alleen maar in bed'

Na diverse online consulten bleek een tweede operatie de enige manier om een oplossing te bieden. Het vaststellen van de datum, 5 juli, zorgde voor opluchting bij het gezin. "En blijdschap, maar ook spanning en stress. Want ook nu zijn de kosten voor de ambulancevluchten, de onderzoeken en de operatie hoog. Daarom hopen we nogmaals een beroep op de mensen te kunnen doen om Lisanne deze nieuwe kans te geven."

Een tweede operatie gaat minimaal 80.000 euro kosten. Lisanne helpen kan door een donatie te doen op NL20 BUNQ 2041 8722 09 t.n.v. Stichting Daadkracht voor Lisanne of via de iDeal-functie op de website www.daadkrachtvoorlisanne.nl.

Afbeelding