'Geen zonnepark op stort'

Merselo | Als het aan Dassenwerkgroep Venray-Horst ligt wordt er geen zonnepark aangelegd op de oude vuilnisstort Venrays Broek. Het zou funest zijn voor de flora en fauna in dat gebied. Sinds vorig jaar zijn de omstandigheden rond de oude stort dusdanig veranderd dat de bouw van een zonnepark de nekslag kan zijn voor de aanwezige dassen.


Dat maakt de werkgroep in een rapport duidelijk. "Zie het als een zienswijze die wij op voorhand tegen het plan indienen", zegt Jan Droesen van de werkgroep. Ontwikkelaar Bodemzorg Limburg diende enkele maanden terug bij de gemeente Venray een aanvraag in voor een omgevingsvergunning voor het zes hectare grote zonnepark. "Een aandachtspunt in die aanvraag is de bescherming van een aantal aanwezige dassenburchten", zegt Droesen. "Dat is uiteraard een goed streven. Maar het landschapsplan is gebaseerd op een niet meer bestaande situatie. Het leefgebied van de das dat binnen een gebied met een straal van vijfhonderd meter om de burcht ligt, is vorig jaar ernstig aangetast. Vier bosjes die daar lagen als verbindingen in de ecologische hoofdstructuur (EHS red.), zijn gekapt ten behoeve van een melkveebedrijf in de buurt. De bosjes zijn onderdeel geworden van grote vlaktes raaigras, zonder de zo noodzakelijke landschapselementen voor de das." Het verdwijnen van die bosjes is onderdeel van de gronddeal die wethouder Jan Loonen samen met zijn familie (die bij Venrays Broek een melkveebedrijf runt) met Waterschap Limburg in 2016 overeenkwam en vorig jaar juni werd afgerond.

Als Bodemzorg Limburg en Sweco als opsteller van het landschapspark echt groot belang hechten aan de natuur en ecologie rond de oude stort en aan de dassen, zit er volgens Droesen maar één ding op: "Het zonnepark kan daar niet doorgaan. Op de oude stort mag de natuur nu haar gang gaan. Er leven dassen, konijnen, reeën, wezels en bunzings en het wemelt er van de vogels en insecten. Overal kom je wissels tegen. Omdat daar weinig mensen rondlopen, kan de natuur zich vrijelijk ontwikkelen. Wat dat betreft kunnen ze zonnepanelen beter op het raaigras neerleggen dan op de oude stort."