Vervolg voorpagina

Venrayse horeca broedt op alternatief kermisprogramma

Venray | Nu zeker is dat de kermis in Venray wordt georganiseerd op een alternatieve locatie denken ook de horecaondernemers in Venray na over een alternatief kermisplan. Volgens kermiswethouder Jan Loonen is het organiseren van een kroegentocht op kermismaandag onmogelijk, maar daarnaast is er veel juist wél bespreekbaar. "De activiteiten in het centrum staan los van de kermis. Het is afhankelijk van de maatregelen wat er mogelijk is voor de horeca, de precieze uitwerking van de plannen vindt nog plaats."


Gijs Schapendonk, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Venray en uitbater van Proeflokaal Goesting, vindt het in ieder geval een goede zaak dat de gemeente Venray de kermis organiseert. "We hadden de kermis graag in het centrum gehouden, maar dat bleek helaas niet mogelijk. Ik vind het in ieder geval prettig voor iedereen in Venray en omstreken dat er weer een volwaardige kermis komt."

Acht horecaexploitanten in Venray kwamen vorig jaar tijdens de kermisperiode met de terrassenkermis. Daarbij konden de bezoekers vanaf het terras genieten van een drankje en muziek. "Wat ons betreft is dat ook dit jaar de ondergrens", begint Schapendonk. "We zijn afhankelijk van de maatregelen die tijdens de kermis gelden en hopelijk kunnen we meer organiseren dan alleen terrassenkermis. De kermis begint pas eind juli, er kan nog veel veranderen. We hebben in ieder geval al overleg gehad met verschillende horecaondernemers en ook de gemeente betrekken we bij onze plannen. Hopelijk kunnen we onze ideeën snel presenteren."

De Venrayse horeca is volgens Schapendonk wel weer toe aan een nieuwe stap. Na de heropening gaat het volgens hem de goede kant op. "We doen het hartstikke goed als horeca in Venray. We houden ons netjes aan de regels, maar we willen meer. Gelukkig dienen de volgende versoepelingen zich aan."

Kermisexploitant Willy Sterrenberg van Sterevents uit Oostrum vindt het fijn dat de gemeente Venray haar nek uitsteekt voor de kermis. "Ze hadden ook kunnen zeggen: 'We doen niks en we kijken volgend jaar wel verder'. Dan lopen ze geen risico. Als er nu iets fout gaat, dan volgen de verwijten richting de gemeente. Het valt te prijzen dat ze deze stap durven zetten. Er zijn gemeentes die ook dit jaar de stekker uit de kermis hebben getrokken. Dat is de makkelijke weg. Dat heeft Venray gelukkig niet gedaan."

Toch verwacht Sterrenberg minder aanloop voor de kermis op de alternatieve locatie. "Veel mensen nemen denk ik de moeite niet om van het terras naar de kermis te komen. Dat zullen we wel merken in de omzet. Het draait nu echt om de kermis, maar dat voelt wel anders dan normaal."

De kermisexploitant komt op de Venrayse kermis met de oliebollenkraam en een botsautobaan. De laatste attractie was vorig jaar nog niet toegestaan vanwege de maatregelen. "Wat dat betreft hebben we een stap in de goede richting gezet. Er kan weer meer en hopelijk blijft dat zo."

Sterrenberg is ook verantwoordelijk voor de invulling van de dorpskermissen. Volgens de huidige planning vindt de kermis in Ysselsteyn plaats in het eerste weekend van juli. "Dat is de eerste dorpskermis van het jaar. Er is nog geen definitieve klap op gegeven, maar ik verwacht wel dat de kermis daar doorgaat."