Bas en Angela Litjens met hun kinderen Hailey, Rachel en Jennifer (v.l.n.r.).
Bas en Angela Litjens met hun kinderen Hailey, Rachel en Jennifer (v.l.n.r.). Foto: Rikus ten Brücke

Litjens zwaait af bij Merselo

Merselo | Na 21 jaar in het eerste elftal van Merselo te hebben gespeeld, vindt Bas Litjens het welletjes. Het lichaam van de 39-jarige voetballer sputtert steeds vaker tegen en ook mentaal heeft hij het hoofdstuk afgesloten. "Het is tijd voor andere dingen", vertelt Litjens. "Ik wil meer leuke dingen gaan doen met mijn gezin, maar ik blijf wel voetballen. Volgend seizoen speel ik in het derde van Merselo."


Voor dat team is Litjens géén onbekende. Hij speelde al een seizoen in het team en tussendoor, toen Litjens 27 jaar oud was, speelde hij ook één seizoen bij Volharding in Vierlingsbeek. "Vanaf mijn zestiende voetbal ik in het eerste van Merselo. Het was ook echt geen gemakkelijke beslissing, maar ik wil voorkomen dat mensen zeggen: 'Litjens je bent te lang doorgegaan'. Voor mij voelt het goed om er nu een punt achter te zetten. Ik had dat natuurlijk liever gedaan op het veld, maar dat zit er nu niet in. Ik ben er tijdens de coronacrisis ook wel achter gekomen dat er meer is in het leven dan voetbal."

Met Merselo werd Litjens twee keer kampioen en promoveerde hij meerdere keren. Toch springt er één hoogtepunt echt uit voor de goaltjesdief. "Dat was de promotie van de zesde naar de vierde klasse in 2015. We speelden in Ysselsteyn tegen Kronenberg en promoveerden. Dat was echt fantastisch. Dieptepunt is mijn zware knieblessure bij Volharding. Ik was 27 jaar toen ik daar ging spelen. Wellicht had ik de stap eerder moeten maken, maar ik heb de boot verschillende jaren afgehouden."

Het lichaam van de goalgetter sputterde de steeds vaker tegen. Voor iedere wedstrijd moest Litjens vakkundig worden opgelapt en vier dagen na een gespeelde wedstrijd was hij weer de oude. "Ik merkte steeds vaker dat ik écht traag ben geworden. Dat kon ik nog wel compenseren met mijn ervaring, maar het is wel confronterend. Het kost steeds meer moeite om alles bij te benen. Ik moest honderden euro's per week uitgeven om überhaupt te kunnen voetballen. Ik kwam veel bij de fysiotherapeut en ook andere hulpmiddelen kostten geld. Dat doe je graag natuurlijk, maar op een gegeven moment is het klaar."

Nu het amateurvoetbal op een laag pitje staat, geniet Litjens van het Nederlands elftal. Zijn woning is compleet gehuld in het oranje. De wedstrijden van het Nederlands elftal kijkt hij alleen met zijn gezin. "Ik wil geconcentreerd kunnen kijken. Praten doen we wel tijdens de reclame in de rust of na afloop. Ik vind wel dat we voorafgaand aan het EK een beetje negatief waren, je moet achter je land staan in voor- en tegenspoed."

De eerste weken van het nieuwe seizoen zal Litjens nog niet als supporter langs de kant staan bij Merselo. "Dat kan ik nog niet aan, denk ik. Ik ben een echte liefhebber en ik ga het zeker missen."

Aanvaller speelde 21 seizoenen in eerste team Merselo
Afbeelding