Voor LC Energy is het cruciaal dat raad 1 juli besluit neemt

CASTENRAY | Staat het zonnepark van LC Energy dat bij Castenray op het Wüsterveld moet komen op losse schroeven nu er volgens inwoners geen sprake is geweest van een omgevingsdialoog? Hoe zit het met de cruciale SDE-subsidie en de toegang naar het Enexis-stroomstation op Keizersveld in Venray? Voor LC Energy is het volgens projectleider Bram van der Beek van levensbelang dat de gemeenteraad 1 juli akkoord gaat met de aanleg van het negen hectare grote zonnepark.


Door Henk Baltussen


Omwonenden van het geplande zonnepark lieten in een brief aan de commissie Wonen van vorige week weten, nauwelijks op de hoogte te zijn van een zonnepark in hun buurt. In de brief uitten ze kritiek op de vergunningaanvraag van LC Energy waarin staat dat er draagvlak is voor het zonnepark: ‘Er heeft een uitgebreide omgevingsdialoog plaatsgevonden, waaruit blijkt dat er voldoende draagvlak is vanuit de omwonenden', staat in het collegevoorstel. Van een omgevingsdialoog die verplicht is, is volgens enkele omwonenden van de Matthiasstraat (die achter het huis tegen het zonnepark aan gaan kijken) geen sprake geweest.

Van der Beek begrijpt de brief niet goed. "De briefschrijvers heb ik allebei gesproken, ook aan de keukentafel. Een fysieke bijeenkomst in Castenary met alle inwoners was vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk. Daarom hebben we het anders moeten doen. We zijn twee keer naar buiten getreden. Er waren bijvoorbeeld vragen over dat de zonnepanelen het geluid van snelweg A73 zouden kunnen versterken. We nemen alle vragen serieus, deze dus ook. Een geluidsexpert heeft er onderzoek naar gedaan. Er is inderdaad een toename, maar die is zo klein dat die niet waarneembaar is. Het geluid van auto's op de drukker wordende A73 veroorzaakt wel toename van geluid. Daar zou Rijkswaterstaat wat aan kunnen doen met geluidsschermen."

Mocht de gemeenteraad de bespreking van de vergunningaanvraag van LC Energy naar na de zomer doorschuiven, dan is er volgens Van der Beek een probleem. "Dan kunnen we de SDE-subsidie in het najaar vergeten, kunnen we afspraken met Enexis niet nakomen en is het afgelopen met het project."

Bert Arts, voorzitter van Dorpsraad Castenray, vindt de kritiek van omwonenden over de omgevingsdialoog rond zonnepark Castenray niet terecht. "Wij hebben vlak voor de verkiezingen geprobeerd om in dorpshuis De Wis een openbare uitleg te geven over het zonnepark. Dit werd geweigerd door de gemeente. Twee weken later mocht het dorpshuis wel als stemlokaal worden ingericht. Van der Beek heeft toen als alternatief een bord bij het dorpshuis geplaatst met een postbus voor vragen over het zonnepark. Hij is persoonlijk de mensen afgegaan die er vragen over hadden. Daarom is de gemeente mijns inziens hierin de spelbreker."