VVD haalt met brandweerkazerne stokpaardje van stal

VENRAY | VVD Venray is er niet van overtuigd dat burgemeester Luc Winants voldoende bij Veiligheidsregio Limburg Noord (VRLN) op de trom roffelt om aan te geven dat Venray niet langer kan wachten op een oplossing om de brandweerdekking te optimaliseren. VVD-commissielid Wim De Schryver wil daarover tekst en uitleg van de burgemeester.


Door Henk Baltussen


Komt het woord brandweer in commissie of raad voorbij, dan gaan bij de VVD steevast alarmbellen af. De fractie laat geen moment onbenut om aan te geven dat Venray wat betreft brandweerdekking 'op het laagste niveau in Nederland zit'. Vooral Ysselsteyn kan nooit binnen de wettelijke tijdsnormen worden bereikt in geval van een brandmelding. De Schryver roemde vorige week tijdens de commissie Werken en Besturen de inzet van voormalig burgemeester Hans Gilissen. Volgens het VVD-commissielid liet Gilissen nooit na zijn stem te verheffen als bij VRLN over de brandweer werd gesproken en Gilissen de beroerde brandweerdekking in Venray weer eens ter sprake bracht. "Dat dossier lag bij hem boven op de stapel", volgens De Schryver, die openlijk twijfelde of dat bij Winants ook het geval is. Tijdens de commissie Werken en Besturen kwamen de begroting en jaarverantwoording van de VRLN aan de orde. In de zienswijze van Venray komt volgens De Schryver een nieuwe brandweerkazerne in Venray onvoldoende aan bod. "Kijkt het college nu anders tegen deze zaak aan, anders dan wij, anders dan de vorige burgemeester? Daarbij wordt er gesproken over verplaatsen van de kazerne. Daar wordt de dekking niet beter van. Gilissen stond ervoor, we gaan ervan uit dat deze burgemeester zich ook inzet. Wij als VVD zijn niet gerust op de situatie. Komt onze burgemeester op voor het belang van Venray? Wij willen van het college weten waar dat dossier op die stapel op het bureau ligt? Daar willen we graag een reactie op."

VVD: 'Komt Winants op voor belang van Venray?'

De coalitiepartijen CDA en Venray Lokaal sloten zich aan bij het verhaal van de VVD, nummer drie D66 liet via Theo Zegers weten 'dat niemand tegen een betere veiligheid kan zijn en het standpunt van de VVD te begrijpen is'.

Twan Jansen (PvdA) beoordeelde het stand van de VVD als een herhaling van zetten 'waardoor de discussie aan relevantie verliest'. Samenwerking Venray vond bij monde van Jens van Oers dat de discussie erover in de raad moet worden gevoerd en ProVenray wacht het antwoord van de burgemeester af. Dat kon Winants dinsdag niet geven, omdat hij niet bij de commissie aanwezig was. Hij zal zijn reactie mogelijk schriftelijk geven of tijdens de komende raadsvergadering van 1 juli.