Het vernielde oorlogsmonument 't Schoor op de grens van Castenray en Leunen. .
Het vernielde oorlogsmonument 't Schoor op de grens van Castenray en Leunen. . Foto: Jan Strijbos

Monument vernield [Video]

Castenray | "Ronduit respectloos en volkomen zinloos", was de eerste reactie van heemkundevoorzitter Jan Strijbos uit Castenray bij het zien van de vernielingen die door onverlaten aangebracht zijn bij het oorlogsmonument op 't Schoor. Het monument is gesitueerd bij de kruising Horsterweg/Overbroekseweg/Beemdweg op de grens van Castenray en Leunen.
Het monument werd in 2016 onder grote belangstelling onthuld.


De vernielingen moeten volgens buurtbewoner Eric Philipsen aangebracht zijn in de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 juni. Hij bracht zondagmorgen telefonisch de Castenrayse heemkundevoorzitter op de hoogte van de vernielingen.

Vóór het oorlogsmonument stonden twee grote bloembakken die helemaal vernield zijn. Eén bak is leeggegooid op de stoep voor het monument en tegen een eik of een lantaarnpaal langs de Horsterweg kapot gegooid. De andere bloembak is met grof geweld vernield op de rand van een picknicktafel. Ook daar lagen de brokstukken, planten en potgrond verspreid op de grond. Een lantaarntje dat aan het monument bevestigd was, is losgerukt en de glazen ruitjes zijn kapot geslagen. Verder werd een boeket kunstbloemen van het monument gerukt.

Het oorlogsmonument werd in 2016 door Stichting Heemkundig Genootschap Castenray in samenwerking met Werkgroep Historie Leunen opgericht ter nagedachtenis aan acht oorlogsslachtoffers. Op 20 oktober 1943 explodeerde boven 't Schoor een aangeschoten Amerikaanse B-17F bommenwerper. Brokstukken van het toestel en de lichamen van acht bemanningsleden lagen tot in de verre omtrek op het grondgebied van Castenray en Leunen. De Boeing B-17F maakte deel uit van een vloot van 282 zware bommenwerpers voor een aanval op het spoorwegemplacement en de vliegtuigplaatwalserij in het centrum van de Duitse stad Düren. Op weg naar het doel werd de formatie meerdere keren aangevallen door Duitse Messerschmitt-jachtvliegtuigen en werden negen geallieerde bommenwerpers uit de lucht geschoten. De grote bommenwerper die bij ’t Schoor neerstortte, telde tien inzittenden, waarvan er dus acht dodelijk verongelukten. Twee bemanningsleden konden nog net per parachute het vege lijf redden.

Op 24 september 2016 werd met groot ceremonieel en onder zeer grote belangstelling ter nagedachtenis aan de acht slachtoffers het fraaie monument onthuld. Onder de genodigden bevond zich onder meer commodore André Steur van de Koninklijke Luchtmacht als vertegenwoordiger van de verhinderde minister van defensie. Van de Amerikaanse ambassade waren ambassadeur Mr. Shawn Crowley en Public Affairs Officer Mrs. Sherry Keneson Hall aanwezig en van Vliegbasis Volkel commandant-kolonel Geert Ariëns en de Amerikaanse commandant Lieutenant Colonel Matthew Davis. Vijf Amerikaanse familieleden van twee slachtoffers waren speciaal voor de onthulling overgekomen uit de Verenigde Staten. Het werd een zeer indrukwekkende onthullingsceremonie, mede omdat om precies 14.45 uur, het tijdstip dat de B-17 geëxplodeerd was, kwam een tijdens WO II gebruikte Spitfire - de enige nog in Nederland - overvliegen.

Stichting Heemkundig Genootschap Castenray en Werkgroep Historie Leunen hebben in 2016 hard gewerkt om er een mooi en de slachtoffers waardig monument van te maken. Bij het monument staan een zitbank en een picknickset en beide zijn heel dikwijls bezet. Bij het monument is ook al enkele keren tekst en uitleg gegeven, onder anderen aan basisschoolleerlingen. Die toonden groot respect door een zelfgemaakte papieren bloemenkrans te leggen. Een wel erg schril contrast met de aangerichte vernielingen. Er is door de Castenrayse heemkundestichting van de vernielingen aangifte gedaan bij de politie.