Groep 8 van basisschool Coninxhof zamelt oude apparaten in.
Groep 8 van basisschool Coninxhof zamelt oude apparaten in. Foto: Willem Menting

Waterkoker en laptops

Venray | Basisschool Coninxhof is een van de deelnemers van de zogenaamde E-waste Race. Doel is om van maandag 7 juni tot en met donderdag 1 juli zoveel mogelijk oude elektrische apparaten in te zamelen. "Dat kan van alles zijn. Een kapotte waterkoker bijvoorbeeld, maar ook een toetsenbord", vertelt leerling Tessa Stevens.


Tessa zit in groep 8 van basisschool Coninxhof. Samen met klasgenoot Cas Hendriks legt ze uit hoe de actie werkt. "Per apparaat krijgen we punten en de school met de meeste punten wint een schoolreisje", zegt Cas. "Het zou mooi zijn als we het schooljaar kunnen afsluiten met een laatste schoolreisje samen. Mensen kunnen hun oude apparaten bij onze school inleveren."

Cas is zelf ook al fanatiek geweest met het inzamelen van oude of kapotte elektrische apparaten. Zo heeft hij al twee telefoons, een oplader en een föhn ingeleverd. Volgens Tessa is het belangrijk om de afgedankte apparaten te verzamelen en daarna te recyclen. "Dat is sowieso beter voor het milieu. In veel apparaten zitten chemische stoffen en die mogen niet in de natuur komen. Door de recyclen kunnen we dat voorkomen."


Vanwege de beperkingen rondom de coronapandemie gaan de leerlingen van Coninxhof niet langs de deuren om oude elektrische apparaten op te halen. "Wel vragen we hulp van familie en vrienden", vervolgt Tessa. "We blijven in onze eigen bubbel." Coninxhof is niet de enige deelnemende school aan de E-waste Race. De school neemt het onder meer op tegen De Klimboom uit Venray en St. Oda uit Ysselsteyn. Ook doen er scholen uit de gemeenten Horst aan de Maas en Peel en Maas mee.


Cas en Tessa zijn bezig aan hun laatste weken op basisschool Coninxhof. Tessa gaat volgend jaar naar Metameer in Boxmeer en Cas blijft in Venray en begint volgend schooljaar bij het Raayland College. "Ik denk dat we niet zoveel schoolwerk meer hoeven te doen dit schooljaar", vertelt Cas als hij vragend naar de juffrouw kijkt. "We gaan nog op kamp, er zijn nog genoeg leuke dingen te doen."

Afbeelding