René Dericks begint in juli aan het NK biljart artistiek in Sittard.
René Dericks begint in juli aan het NK biljart artistiek in Sittard. Foto: Rikus ten Brücke

Zonder verwachting naar NK

Venray/Doetinchem | Wedstrijden heeft artistiek biljarter René Dericks al maanden niet gespeeld, maar toch staat er voor de oud-Venraynaar binnenkort een Nederlands kampioenschap (NK) op het programma. Van 2 tot en met 4 juli speelt hij op het NK in Sittard. "Een lichtpuntje", begint Dericks. "We mogen eindelijk weer, maar ik verwacht er weinig van."


Het NK biljart artistiek in De Biljartacademie is een inhaalkampioenschap van vorig seizoen, toen er vanwege de coronapandemie niet gespeeld kon worden. Nu kan het wel, maar de biljarters hebben al maanden geen wedstrijden meer gespeeld. "Je verleert het nooit natuurlijk, dus ik hoop alsnog zo ver mogelijk in het toernooi te komen. Ik wil niet arrogant klinken, maar ook zonder ritme moet ik verder in het toernooi kunnen komen. Ik heb de laatste maanden ook nauwelijks kunnen trainen, vanwege drukte met mijn werk."

Dericks woont tegenwoordig in Doetinchem en daar runt hij zijn eigen schildersbedrijf. "Ik werk alleen en tijdens de zomermaanden is het echt heel erg druk. Ik ben vroeg weg en in de avonduren heb ik ook vaak nog afspraken of ben ik met de boekhouding bezig. Dan heb ik geen tijd en soms ook weinig zin om te biljarten. Alle clubstoters met wie ik speel, hebben wel een eigen biljart. Trainen kon dus ook tijdens de lockdown. Komend weekend ga ik toevallig bij Erik Vijverberg, een vriend van me, biljarten in Almelo. Dan merk ik ook wel waar ik sta, denk ik."

Het seizoen van de artistiek biljarters begint normaliter pas na de zomer, maar vanwege de coronacrisis ziet de kalender er iets anders uit. "Officieel beginnen we in september pas en hebben we ieder jaar meerdere Grand Prix-wedstrijden, internationale wedstrijden en we spelen ook met de club."

Dat Dericks zich de afgelopen maanden meer op zijn bedrijf heeft gestort, is begrijpelijk. Zijn vriendin runt Café De Veemarkt in Doetinchem en vanwege de coronamaatregelen vielen daar harde klappen. "Er is meer in het leven dan biljarten, daar kom je tijdens deze hele pandemie wel achter. Gelukkig worden de maatregelen steeds verder afgeschaald."

Toch zijn er ook voor Dericks voldoende wedstrijden om naar uit te kijken. Zo heeft hij zich al geplaats voor het Europees kampioenschap (EK) van juni 2022 in Spanje. "Dat is voor nu mijn hoofddoel en daar kunnen we rustig naartoe werken. Hopelijk krijgen we na de zomer een normaal seizoen en dan is de voorbereiding zo optimaal mogelijk, maar eerst dus een NK in Sittard. Daar begin ik echt met nul verwachtingen aan. Ik ben afhankelijk van de vorm van de dag en dan zien we uiteindelijk wel waar het schip strandt. Het is in ieder geval een mooi vooruitzicht om weer aan het biljart te staan."

Eindelijk weer wedstrijden voor René Dericks
Afbeelding