Na de zomer komen rapporten op tafel

Professoren leggen GS-leden onder loep, ook onderzoek naar Van der Broeck

MAASTRICHT/OIRLO | De professoren Wim Derksen en Ernst ten Heuvelhof zijn aangetrokken om de affaire rond landschaps- en natuurstichting IKL en de voormalige directeur Herman Vrehen (tevens voormalig CDA-gedeputeerde in Limburg) te onderzoeken. Dat maakte interim-gouverneur Johan Remkes deze week bekend. Ook de rol van Oirlonaar Patrick van der Broeck, ook oud-gedeputeerde namens het CDA en tegenwoordig dijkgraaf van Waterschap Limburg, wordt door de professoren onder de loep genomen.


Door onze redactie


Derksen, die voorzitter is van het onderzoeksteam, en Ten Heuvelhof, zijn onafhankelijk en hopen het onderzoek 1 september af te kunnen ronden. De twee analyseren tevens de handelwijzen van de oud-CDA-gedeputeerden Ger Koopmans, Hubert Mackus en Patrick van der Broeck. De vraag die de twee professoren daarbij moeten beantwoorden is hoe de rol van het trio was in relatie met handelen van Vrehen als IKL-directeur en hoe de vork precies in de steel zit bij het verstrekken van subsidies en opdrachten aan Vrehens ondernemingen.

Eerder onthulde NRC al dat Vrehen, inmiddels vertrokken bij IKL en CDA, zichzelf een buitensporig salaris toekende als IKL-directeur en dat hij IKL-opdrachten liet uitvoeren door zijn eigen bedrijven. Toenmalig CDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck heeft in 2014 aanbestedingsregels geschonden en ambtelijke adviezen genegeerd toen hij een niet-bestaand bedrijf van partijgenoot Vrehen een opdracht verstrekte.

Derksen en Ten Heuvelhof aan de slag, alsmede Nooij, Frissen, en Visser

Drie door de wol geverfde onderzoekers gaan de Limburgse bestuurscultuur doorlichten en antwoorden geven op de vragen of er sprake is van integriteitsschendingen binnen die cultuur. Dat zijn president van de Algemene Rekenkamer Arno Visser, decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en hoogleraar bestuurskunde aan Tilburg University Paul Frissen en oud-hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy. Over een half jaar moeten de uitkomsten op tafel liggen. Al eerder stelde Remkes stelde een meldpunt in waar burgers, bedrijven, ambtenaren en bestuurders zaken rond een mogelijke foute bestuurscultuur konden melden. Kooij, Visser en Frissen betrekkingen meldingen bij hun onderzoek.