Like Kocken en Piet Kroft vieren op 30 juni hun gouden huwelijk.
Like Kocken en Piet Kroft vieren op 30 juni hun gouden huwelijk. Foto: Willem Menting

Liefde op het eerste gezicht

Venray | Piet Kroft (77) en Like Kocken (73) kunnen zich hun eerste ontmoeting nog herinneren als de dag van gisteren. Hun eerste vluchtige ontmoeting, maakte bij zowel Piet als Like veel los. Het bleek de aanzet voor een lang en gelukkig huwelijk. Op woensdag 30 juni viert het echtpaar hun gouden huwelijk.


"We ontmoetten elkaar bij de Rijks Psychiatrische Inrichting (RPI) in Eindhoven", begint Like haar verhaal. "Ik werkte daar als leerling verpleegkundige en Piet was daar omdat hij vanuit principiƫle redenen zijn dienstplicht niet wilde voldoen. Hij volbracht daar een vervangende dienstplicht."

Piet kan zich de ontmoeting nog goed voor de geest halen. Hij zat op het kantoor van een van de psychologen toen Like kwam binnenlopen. "Ik zag een mooie vrouw met lang blond haar. Daarna heb ik een week lang naar haar gezocht, maar Like bleek tijdelijk afwezig te zijn. Het was liefde op het eerste gezicht."

Toen Like hoorde dat Piet een week naar haar gezocht had, was ze gevleid. Toen het stel elkaar uiteindelijk weer ontmoette, sprong de vonk over. "Het ging eigenlijk allemaal heel snel. In juli 1970 hebben we elkaar ontmoet, in november van dat jaar zijn we gaan samenwonen en op 30 juni 1971 zijn we getrouwd."


Like groeide op in Utrecht en Piet in Wieringermeer op het boerenbedrijf van zijn ouders. In 1972 verhuist het echtpaar naar Horst. Piet kan er vormingswerk gaan doen en werkt met voortijdige schoolverlaters. "We gingen op een flatje wonen. Dat was verre van ideaal", vertelt Like. "Ik was inmiddels gediplomeerd verpleegkundige en kon bij St. Anna in Venray aan de slag. Uiteindelijk konden we een huis kopen in Venray en daar wonen we tot op de dag van vandaag nog steeds."

Piet en Like hebben samen drie kinderen. Karina (1974), Jan-Jaap (1977) en Angelina (1980). "Onze zoon woont nog in Venray en de dochters wonen inmiddels in respectievelijk Amsterdam en Leeuwarden. We hebben nu ook vijf kleinkinderen. Allemaal meisjes. We genieten echt van onze kleinkinderen", vertelt Like opgetogen.

Piet Kroft en Like Kocken vieren hun gouden huwelijk

Like begon haar werk dus bij St. Anna en beƫindigde haar loopbaan veertig jaar later in 2012 bij het Vincent van Gogh Instituut. Piet is werkzaam bij verschillende thuiszorginstellingen in de regio. "We zijn beiden wel zorgzame types", vertelt Piet. "We hebben ook altijd goed voor elkaar gezorgd."

Stilzitten is voor zowel Like als Piet niet weggelegd. Piet zet zich onder meer in voor vluchtelingen, fairtrade en de Oranjebuurt, Like is fanatiek danseres, zingt in een koor en werkt graag in de tuin. "We zorgden er vroeger ook altijd voor dat we een dagje samen vrij planden om leuke dingen te doen. Nu trekken we er nog steeds regelmatig samen op uit. We gaan onder meer graag samen fietsen of bij onze kinderen op bezoek. We genieten van de kleine dingen van het leven. Aanvankelijk zouden we voor een paar jaar naar Venray verhuizen, maar we zijn echt helemaal op onze plek hier", zegt Like.

Ook prijst het echtpaar zich nog iedere dag met hun gezondheid. Piet: "We hebben altijd in goede gezondheid mogen leven en daar zijn we heel dankbaar voor. Je gezondheid is voor een groot deel geluk en dat is aan onze zijde geweest. We hopen nog lang samen van het leven te kunnen genieten."

Afbeelding
Afbeelding