Harrie Eijssen (links) en Ad Wijnhoven met protestspandoek, rechts burgemeester Luc Winants.
Harrie Eijssen (links) en Ad Wijnhoven met protestspandoek, rechts burgemeester Luc Winants. Foto: Rob Beckers

628 handtekeningen

VENRAY | Een tas vol handtekeningen moet de Venrayse politiek ervan overtuigen dat windmolens in het oostelijk deel van Venray een slecht plan is. Vorige week donderdag kregen burgmeester Luc Winants en wethouder Jan Jenneskens de 628 krabbels overhandigd.


Dionne Boks en Bep Geerets van respectievelijk Belangengroep GroenGeijsteren en Belangengroep Leefbare Dorpen waren met een dertigtal medestanders naar het gemeentehuis gekomen om de petitie aan te bieden aan Winants en Jenneskens. Dat gebeurde in verband met de coronamaatregelen buiten op de stoep voor het raadhuis. De boodschap (die wordt ondersteund door de Werkgroep Hernieuwbare Energie Venray) was duidelijk: het oostelijk buitengebied van Venray moet definitief uit worden gesloten voor windenergieprojecten. In plaats daarvan moet waar nodig worden ingezet op alternatieve, kleinschalige opwekking en opslag van duurzame energie. "We hebben de bezorgdheid aangegeven die er is onder de mensen is als het gaat om behoud van een leefbare woonomgeving", aldus Boks uit Geijsteren. "En ook dat we zeker niet tegen duurzame opwekking van energie zijn. Maar we zijn wel tegen een industriƫle manier van energieopwekking, zoals het plaatsen van windmolens. Die verduurzaming kan ook anders. Zoals eerst de daken volleggen met zonnepanelen, besparen van energie is belangrijk en het invoeren van een energieverbruikkaart kan uitkomst geven. Op die manier meet je bij bijvoorbeeld bedrijven het energieverbruik om vervolgens gericht stappen te kunnen maken. Ook opslag van energie is een deel van de oplossing. We willen de politiek er ook van doordringen dat er andere oplossingen zijn om de energie te verduurzamen. We hoorden De Peel al voorbijkomen als een mogelijk groot energielandschap. Dat is dus zo'n creatief plan."

En wat die handtekeningen betreft, eigenlijk zijn het er 2478, zegt Boks. "Dan tellen we ook de leden mee van enkele verenigingen die hebben ondertekend." Donderdag 1 juli besluit de gemeenteraad over Windpark Venray.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding