Afbeelding
Foto: werkgroep Oude Foto

Steenfabriek Overloon

Overloon | Deze week een foto van de Overloonse steenfabriek. Door toedoen van Henri Trynes werd in 1907 gestart met de bouw van het Sint Anna 'gesticht' voor vrouwen.

Deze inrichting werd geleid door de Zusters van Liefde van Jezus en Maria uit Gent. Henri Trynes was eigenaar van deze Venraysche Stoomsteenfabriek. In 1918 werd Lambertus Johannes van Haren, grondlegger van de Ford garage in Venray, eigenaar van deze steenfabriek. Henry Trynes had in 1907 van de Zusters van Liefde een lening van f 80.000 ontvangen om de steenfabriek te bouwen voor het leveren van stenen aan Sint Anna.

Deze stoomsteenfabriek was tussen de ingebruikname in 1907 en de verwoesting in oktober 1944 de werkplek voor vele Overloners, die hier 15 miljoen stenen maakten, bestemd voor het bouwen van de psychiatrische inrichting St Anna in Venray. De stenen werden per wagon, getrokken door een kleine locomotief, over een 5 km lang smalspoor naar Venray vervoerd.

Het feit dat de hoge schoorsteen mogelijk als uitkijkpost dienst zou kunnen doen is waarschijnlijk de reden waarom de fabriek geheel in puin werd geschoten. Om de zelfde reden werden ook veel kerktorens verwoest. Het woonhuis, dat bij de fabriek op het terrein aan de Merseloseweg lag, zou eveneens het bombardement niet overleven.


Tijdens de slag om Overloon werd de steenfabriek verwoest en het complex werd daarna gesloopt. Op een andere plaats in Overloon aan de Oude Oplooseweg verrees een nieuwe steenfabriek. De zaken gingen goed tot aan 1982 toen de bakstenenmarkt instortte vanwege de malaise in de bouw en de overproductie. De deuren werden toen definitief gesloten.
Bron: Gemeentearchief Venray, collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten.

Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.

Werkgroep Oude Foto.