Woonwijk Leunen Zuid hamerstuk, nulmeting kan nog

Venray | De bouw van woonwijk Leunen Zuid wordt tijdens de raadsvergadering van donderdag 1 juli afgedaan met een hamerstuk. Dat werd dinsdag duidelijk tijdens de commissie Wonen, waarin geen enkele fractie op de rem trapte. Toch is de overlast (geur, herrie en fijnstof) van veebedrijven en de mogelijke uitbreiding van een mestfabriek aan de verderop gelegen Scheiweg op de nieuwe woonwijk een aandachtspunt. Wethouder Jan Jenneskens sloot een nulmeting van de overlast niet uit.


Woonwijk Leunen Zuid omvat zo'n vijftig woningen, waaronder 23 (sociale) huurwoningen, vier twee-onder-een-kapwoningen, vier rijwoningen en drie patiowoningen. Ook zestien vrijesectorwoningen krijgen er een plek. Daar kan in deze tijden van woningnood bijna niemand op tegen zijn. Dat wil niet zeggen dat alles kan en toekomstige bewoners van Leunen Zuid te maken gaan krijgen met stank, herrie en fijnstof. Tijdens het laatste Sprekersplein was Leunenaar Toon Laurensse daarover duidelijk. Hij stelde niet tegen woningbouw te zijn in Leunen, integendeel. "Maar wel zijn wij betrokken en bezorgde buurtbewoners voor wie ik insprak. Wij willen voorkomen dat de nieuwe bewoners hetzelfde overkomt als wat wij al lange tijd ervaren in onze leefomgeving. Hier is het namelijk code rood als het gaat over overlast van stank, fijnstof, geluid en vliegen, met name als de wind richting onze woonwijk blaast." Daarom moet er op z'n minst een nulmeting komen, voordat met de bouw wordt begonnen, stelde Laurensse. Om te kunnen bepalen hoe de overlast zich ontwikkelt.

Harrie van Oosterhout (VVD) heeft geen moeite met het plan. "Het is met de dorpsraad afgestemd en de drie zienswijzen zijn goed afgehandeld." De PvdA en Venray Lokaal zeggen aandacht voor de geurbelasting te hebben, ProVenray vroeg waarom een nulmeting niet noodzakelijk is. Omdat die niet is vereist, liet beleidsambtenaar Rogér Hoeijmakers weten. CDA en Samenwerking Venray vinden het een goed plan, Bilal Najja (Venray Lokaal) haalde de nulmeting aan en dat deed ook Elianne Sweelssen (SP) Zij trok steviger van leer en gaf aan dat stank in de omgeving wel degelijk regelmatig de kop opsteekt. "Het is goed die nulmeting te doen, opmerkingen over stank komen niet voor niets. En wat gebeurt er als de mestverwerker aan de Scheiweg gaat uitbreiden? Hoe zit het dan met de woonwijk? Ik hoorde dat er al een vergunningaanvraag voor uitbreiding van de mestfabriek bij de provincie ligt."

Wethouder Jan Jenneskens probeerde Sweelssen gerust te stellen door te zeggen dat alle ontwikkelingen op de voet worden gevolgd. "Er zijn nu geen nieuwe plannen bij de Scheiweg bij ons bekend. Wij kunnen nu van alles gaan meten, maar straks zijn misschien de varkens wel weg, wat moeten we dan nog meten? Of we nu of later een nulmeting moeten doen, is nog niet duidelijk."