Trend: steeds meer Venraynaren gaan het zwerfafval te lijf

VENRAY | Samenwerking Venray stelde onlangs vragen aan de gemeente Venray over het opruimen van zwerfafval door vrijwilligers. Fractieleider Martin Leenders liet weten steeds vaker berichtjes te krijgen over de aanwezigheid van toenemende hoeveelheden zwerfafval in de natuur, in bermen en ook rondom de openbare prullenbakken. Honderden vrijwilligers blijken tegenwoordig zwerfafval op te ruimen. "De trend in Venray is ook dat zich steeds meer bewoners bewust zijn van een schone leefomgeving en hier een bijdrage aan willen leveren."


Door Henk Baltussen


Leenders hoort Venraynaren ook steeds meer zeggen dat ze best het rondslingerende afval willen opruimen, maar dat ze daarbij wel door de gemeente gefaciliteerd willen worden. Zodat ze de rommel niet in hun eigen container hoeven te dumpen. Want dat jaagt de goedbedoelende vrijwilliger op extra kosten, want volgens Leenders niet de bedoeling mag zijn. Hij vroeg of daar regelingen voor worden getroffen.

Er blijken geen specifieke regelingen voor te zijn, kreeg Leenders als antwoord. 'Alleen bij passende initiatieven kan de gemeente zwerfvuilruimers faciliteren met materiaal zoals prikkers, vestjes, handschoenen en afvalzakken en met het maken van afspraken over het verzamelde afval'. Binnen de gemeente Venray zijn ondertussen tientallen van zulke initiatieven. Variërend van individuele inzet tot grotere groepen. Al met al zijn dit honderden vrijwilligers op jaarbasis, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Deze krant had enkele aanvullende vragen hierover.


Wie zijn die honderden vrijwilligers die met regelmaat het zwerfafval in Venray te lijf gaan?

'In de meeste wijken en ook enkele kerkdorpen zamelen een aantal vrijwilligers zwerfvuil in. Het kan een individu zijn die een straat of enkele straten in de directe woonomgeving frequent schoonhoudt. Of een kleine groep die wekelijks of tweewekelijks op pad gaat in hun buurt, buurtverenigingen die met de kinderen in de buurt zwerfvuil rapen. Daarnaast zijn er ook de jaarlijkse acties van bijvoorbeeld de WBE (jagersvereniging) of Nederland Schoon opschoondag waar groepen aan deelnemen. Naast deze inzet en initiatieven zijn er ook (mede) door de gemeente georganiseerde acties zoals de Schone Maas opruimdagen, Keep it Clean Day met de scholen en het zwerfvuil rapen langs de wegen in het buitengebied door verenigingen. Die kunnen hier een mooi bedrag voor de verenigingskas mee kunnen verdienen. Het afval wordt opgehaald en naar de verwerker gebracht, in opdracht en op kosten van de gemeente'.


Mochten deze vrijwilligers er niet zijn, hoe wordt het zwerfafval dan opgeruimd?

'Zwerfvuil ruimen is geregeld met aannemers. Vrijwilligers zijn hiervoor dus niet per se noodzakelijk. Het is iets extra’s om de omgeving nog schoner te houden. Belangrijker is veel meer het bewustwordingsproces met betrekking tot zwerfafval. Daarnaast komt het in deze coronatijd vaker voor dat bij mooi weer en er meer mensen buiten zijn meer zwerfafval is en dat de afvalbakken sneller vol zijn. Zwerfvuil binnen de bebouwde kom wordt op beeldkwaliteit uitgevoerd. Dat wil zeggen dat er wel wat mag liggen maar niet meer dan enkele stukken per honderd vierkante meter. Aannemers voeren dat uit en ook de groenploegen van de KBO’s die in de kerkdorpen het groenonderhoud verzorgen volgens een opdracht. In het kernwinkelgebied is het gevraagde beeld wat netter dan in de woonwijken, kerkdorpen en bedrijventerreinen. Daarnaast zijn er enkele zogenaamde hotspots in onze gemeente zoals hangplekken, parkeerterreinen en industrieterreinen waar chauffeurs mogen parkeren. Daar wordt tenminste drie keer per week zwerfvuil geruimd. Zwerfafval langs de wegen in het buitengebied wordt zes keer per jaar opgeruimd door onze aannemers waarvan vijf keer in samenwerking met de verenigingen uit de gemeente Venray'.


Staan er vergoedingen tegenover?

'De deelnemende clubs, stichtingen en (buurt)verenigingen krijgen voor zwerfvuil rapen buiten de bebouwde kom een vergoeding. Deze vergoedingen, en ook de coördinatie hiervan door Synthese, wordt bekostigd door gemeente Venray. Ook tegenover de actie Schone Maas, die door verenigingen wordt uitgevoerd, staat een vergoeding. De deelnemende basisschoolkinderen aan de Keep It Clean Day krijgen een leuke attentie, bekostigd door de gemeente. De groenploegen van de KBO’s krijgen dezelfde vergoeding als de aannemers voor dit werk, de losse initiatieven krijgen dat niet.'