Janine Rongen gaat haar 7-jarige zoontje Quin trainen.
Janine Rongen gaat haar 7-jarige zoontje Quin trainen. Foto: eigen foto

'Op het veld staan is heerlijk'

Venray | Janine Rongen (35) was jarenlang een vertrouwd gezicht in het eerste vrouwenteam van SV Venray. Komend seizoen keert ze weer terug bij SV Venray, als trainer-coach in de jeugdafdeling. "Maar", zegt ze met klem, "Het eerste vrouwenteam van UDI'19 blijft het belangrijkste."


Al op jonge leeftijd sloeg voetbalster Janine Rongen een andere richting in. Ze was vanaf haar veertiende al trainster van jongensteams bij SV Venray. Haalde al snel haar diploma's Uefa C en B. "In die jaren deed ik veel ervaring op. Bij SV Venray ben ik gestopt toen we ons eerste kindje, Tess, kregen. Ik ben toen voor de KNVB gaan werken. Daar heb ik gewerkt met de talentvolste meiden uit de regio, zoals Aniek Nouwen. Eerst was dit alleen deze regio, maar vervolgens ook heel Zuid-Nederland. Vervolgens ben ik bij UDI'19 trainer/coach geworden van vrouwen 1."


Dat is inmiddels ook alweer jaren geleden. In het seizoen 2017-2018 ging ze de eerste uitdaging aan om trainer-coach van een seniorenteam te worden. Bij het ambitieuze UDI'19 voelde ze zich meteen als een vis in het water. "De club speelde toen in de derde klasse. UDI'19 had me aangetrokken met de ambitie om zo snel mogelijk hoger te voetballen. Het doel was om binnen vijf tot tien jaar in de hoofdklasse te spelen." De eerste twee seizoenen verliepen voorspoedig. De eerste jaargang werd afgesloten met promotie naar de tweede klasse. Een jaar later mochten na een kampioenschap de champagneflessen ontkurkt worden. De titel betekende opnieuw promotie, naar de eerste klasse. "De laatste twee seizoenen zijn helaas niet afgemaakt door corona. Was wel even omschakelen, ja. Van altijd bezig zijn met voetbal, naar nagenoeg niks. Dat was voor ons allemaal heel lastig. Ik heb online contact gehouden met de speelsters, online oefeningen gedaan en zodra er iets mocht, hebben we daar natuurlijk gebruik van gemaakt. Maar ideaal, nee verre van dat."


Ze hoopt vurig dat het seizoen 2021-2022 weer wordt als vanouds, zonder coronaperikelen en het voortijdig beëindigen van de competitie. Met UDI'19 snakt ze om de verloren seizoenen in te halen. "Jazeker, ik heb er heel veel zin in. We hebben een jonge, talentvolle groep, die nog heel veel kan groeien. Vandaar dat ik nog graag een seizoen met ze aan de slag ga. We zijn nu al bezig om bepaalde systemen erin te krijgen en dan is het prachtig als ze dat straks weer in wedstrijden kunnen laten zien. Het is heerlijk om op het veld te staan. Vandaar dat ik ook het team van mijn zoontje erbij ga trainen. Met deze jongens ben je echt bezig met de ontwikkeling en met de dames komt daar prestatie bij. Die combinatie vind ik echt heel leuk. Zelf voetballen is mooi, maar anderen beter maken, daar kan ik ook echt van genieten."

Janine woont samen met Otto, hun twee kinderen Tess (9) en Quin (7) en twee 'bonuskinderen' Imke (20) en Jörn (18) in Venray. Van beroep is ze wiskundedocent. Over haar toekomst als voetbaltrainer heeft ze geen uitgesproken mening. Hogere doelen streeft ze wel na. "Ik zie wel wat er nog op mijn pad komt. Uiteindelijk zou ik het wel leuk vinden om in een hogere klasse trainster te zijn, maar dat moet natuurlijk praktisch wel haalbaar zijn. Zeker omdat niet veel clubs in de buurt hoog voetballen in het vrouwenvoetbal. Eerlijk gezegd, zie ik vanzelf wel wat er nog voorbijkomt."


Na jaren afwezigheid keert Janine Rongen volgend seizoen dus ook weer terug op het oude nest. Het vertrouwde sportpark De Wieën wordt enkele keren per week haar thuishaven. UDI'19 heeft voor haar de hoogste prioriteit, toch gaat ze met veel plezier weer aan de slag bij SV Venray. Als trainer/coach van jongens onder 10 1 gaat ze de jeugd van de voetbalvereniging de fijne kneepjes van het voetbalvak leren. "Ons zoontje Quin gaat in dit team spelen. Ik word trainer/coach. Het is geweldig om met deze mannen bezig te zijn. Het plezier straalt van deze jongens af en dat is de perfecte insteek om ze te helpen zich verder te ontwikkelen."

Janine Rongen: 'Anderen beter maken, daar kan ik van genieten'


Op de slotvraag volgt een hartelijke lach. "Of die kleine het talent van mij heeft?", herhaalt ze de vraag. "Haha, ik denk veel meer talent. Hij hoort eigenlijk komend seizoen in de jo9 te spelen, maar gaat door naar de JO10. Hij wil altijd voetballen, heeft er veel plezier in en dan komt de rest vanzelf."

Afbeelding