Commissie Wonen komt weer in tijdnood

Buurt vreest meer vrachtverkeer, commissie raffelt Houbensteyn af

HEIDE/YSSELSTEYN | Een tiental families woonachtig aan de Heidseschoolweg en de Ysselsteynseweg luidt de noodklok. Na verplaatsing van de veevoerfabriek van varkensbedrijf Houbensteyn van Ysselsteynsweg 69 naar nummer 25 en de verdriedubbeling van de mestverwerking op die locatie, vrezen de families voor een grote toename van het vrachtverkeer voor hun deuren.


Door Henk Baltussen


Ze berekenden dat ze jaarlijks te maken gaan krijgen met een toename van zo'n negenduizend vrachtbewegingen. Vooral omwonenden van de Heidseschoolweg, die nu al te maken hebben met veel (landbouw)vrachtverkeer, uiten hun zorgen.

Dat laten ze in een uitgebreide brief met zienswijze het college van Venray weten. De briefschrijvers zeggen tevens de gedeeltelijke verplaatsing van het bedrijf een begrijpelijke en verantwoorde keuze van Houbensteyn te vinden. Maar dat die keuze tevens inhoudt dat de onvermijdelijke toename van transportbewegingen hun leefbaarheid en veiligheid aantast, vinden ze onverteerbaar. Als oplossing stellen ze een andere ontsluiting van het bedrijf aan de Ysselsteynseweg 25 voor. De omwonenden willen een nieuwe ontsluiting. Niet aan de voorkant, maar aan de achterkant van het bedrijf. Die weg komt in dat geval uit op de Steegsepeelweg die direct aansluit op de Midden-Peelweg. Aan de Steegsepeelweg ligt ook mestfabriek Merensteyn en het laad- en losterrein van Sikes Champignons. De bezwaarmakers stellen dat de Steegsepeelweg al voor een groot deel is aangepast om het vrachtverkeer te kunnen verwerken.


Commissie Wonen

De raadscommissie Wonen besprak op initiatief van Cees de Vocht (Venray Lokaal) de plannen van de Houbensteyn Group BV. Het varkensbedrijf wil de mestfabriek aan de Ysselsteynseweg 25 vergroten van 35.000 naar 100.000 ton per jaar en de voerfabriek wordt verplaatst van de kern van Ysselsteyn naar de locatie van de mestfabriek. De Vocht wilde dinsdagavond de meningen van de andere fracties erover horen. Of eigenlijk was het al woensdagmorgen, want de commissievergadering was pas tegen half een afgelopen.

Omdat de oplegnotitie van De Vocht al eens was verplaatst vanwege een te lange agenda, wilde commissievoorzitter Henk Bisschops dat het punt nu zou worden afgehandeld. Met als gevolg dat de notitie werd afgeraffeld en enkele commissieleden al naar huis waren. Zoals Elianne Sweelssen (SP), die de volgende dag weer vroeg op moest. Ze kon nog net kort maar krachtig aangeven niet gelukkig te zijn met Houbensteyn. "En op die locatie willen we het echt niet."

De Vocht sprak zijn teleurstelling uit over de wijze waarop zijn notitie moest worden behandeld. "Het is een structureel probleem binnen deze commissie om in een vroeg stadium inwoners in kennis te stellen over grote plannen die burgers raken. Maar ook voor Houben is het belangrijk. Die krijgt op deze manier maatschappelijke input." Met het eindproduct van mestverwerking is niets mis, vond De Vocht "Maar dat Venray een belangrijke plaats in Europa wordt waar mest wordt verwerkt, moeten we dat wel willen? Er wordt door mestvergisting ook stroom geproduceerd, met bijvoeging van co-producten. Moeten we ook dat willen? Dat wordt ook nog eens zwaar gesubsidieerd, met 6,5 miljoen euro in twaalf jaar, als ik het goed heb. Dat betalen de burgers. Voerproducent John Geurts van Nijsen Granico uit Veulen zei laatst in de Volkskrant nog dat aan krimp van de veestapel niet valt te ontkomen. Is de schaalvergroting hier dan wel de juiste weg?

Lizzy Bruno (PoVenray) gelooft in de oprechtheid van Martin Houben, directeur van Houbensteyn. "Hij wil duurzaam ondernemen. Maar schaalvergroting om de agrarische sector duurzamer te maken, kan niet. Er moeten minden dieren komen."

Leo Philipsen (CDA) zei achter de plannen van Houbensteyn te staan. "Nu zien we een afwaartse beweging van een bedrijf vanuit de kern van Ysselsteyn naar elders en dan horen we dit. Zijn er hier in Venray nog wel locaties voorhanden? Geef Houben de kans uit te leggen dat dit de beste locatie is. Hij wil zelfs investeren in wegverbreding."

Leo Philipsen (CDA): 'Geef Houben de kans uit leggen dat dit de beste locatie is'

Theo Zegers (D66) meldde dat Venray moet dealen met mestverwerking. "Maar waarom moeten er weer duizenden tonnen extra mest worden verwerkt? Wij zijn tegen zulke grote ontwikkelingen in het buitengebied. Wij willen de dertig hectare industriegebied die Venray nog kan aanleggen hiervoor wel inzetten."

"Er moeten veel zaken door die verplaatsing worden aangepast", stelde Theo Mulders (Samenwerking Venray). "De ondernemer doet een goede poging voor een omgevingsdialoog. Wij zien nu geen aanleiding dit proces te stoppen. Het moet zich ontwikkelen."

John Willems (VVD) vroeg zich af wat het algemeen belang van het plan is. "Daarbij zijn er veel wegaanpassingen nodig. Houben zal daar een significante bijdrage aan moeten leveren." Lotte Demarteau (PvdA) liet weten dat uit onderzoek blijkt dat mestverwerking niet nodig is als de veestapel krimpt. "Is uitbreiding van Houbensteyn dan toch nodig en wat zijn de milieugevolgen?"

Beleidsambtenaar Jos Kniest antwoordde dat, mocht de veestapel krimpen, mestverwerking altijd nodig zal blijven. "Ook om de kunstmest te vervangen. Daarbij wil Houbensteyn de eigen mest zelf gaan verwerken."