Installatie pastoor Litjens in Castenray.
Installatie pastoor Litjens in Castenray. Foto: Werkgroep Oude Foto.

Installatie pastoor Litjens in Castenray

Castenray | De installatie van pastoor Litjens als herder van de parochie Sint Matthias in Castenray vond plaats op 18 maart 1962.


Op die dag waren de kerk en de pastorie prachtig versierd en in een lange stoet werd de pastoor afgehaald bij de pastorie. Daar kreeg hij uit handen van Jos Heldens en Jos Tielen de herdersstaf aangeboden, waarna de stoet langs de keurig in het gelid staande ruitervereniging ter kerke trok. Pastoor Litjens werd in het godshuis welkom geheten door burgemeester Custers van Venray, die wees op de goede samenwerking die er tussen de wereldlijke en geestelijke overheid in de gemeente bestond. Vervolgens heette de nestor van het kerkbestuur, Petje Steeghs, de nieuwe pastoor welkom en overhandigde hem de sleutels van de kerk.

Nadat het zangkoor het Veni Creator gezongen had, las de Venrayse deken Loonen de bisschoppelijke benoemingsbrief voor. Daarna legde de nieuwe pastoor de ambtseed af en kreeg hij de sleutel van het tabernakel, de kelk, het missaal en de priesterlijke gewaden. Vervolgens leidde de deken hem naar de biechtstoel, de doopvont en naar de preekstoel, waar pastoor Litjens het evangelie van de Goede Herder voorlas. De deken werd bij de installatieplechtigheid geassisteerd door pastoor Vervoort van Oirlo en pastoor Jonkers van Leunen.

Na de plechtige kerkdienst, die afgesloten werd met het Te Deum, trok de pastoor, omringd door bruidjes en vooraf gegaan door tal van Castenrayse mensen, naar het patronaatsgebouw, waar schoolhoofd meester Mennen namens alle parochianen zijn gelukwensen aanbood. Het gemengd koor zong Cantabile en vervolgens kon iedereen de nieuwe pastoor persoonlijk de hand drukken. Cantabile is geen zangstuk op zich, maar op een langzame zangerige toon teksten voorlezen of liederen ten gehore brengen. Vroeger werd het Evangelie op een zangerige toon (cantabile) vaak in het Latijn voorgelezen.


Matthias Gerardus Albertus Litjens werd op 7 november 1911 geboren te Venray. Hij was pastoor in Castenray van 1962-1970. Op 2 april 1938 werd hij tot priester gewijd en toen hij dus een jaar in Castenray was, vierde hij zijn zilveren priesterjubileum. Pas bij zijn aanstelling in Castenray werd hij tot pastoor gepromoveerd. Daarvoor was hij kapelaan te Baarlo van 1938-1942 en kapelaan te Sevenum van 1942-1962. In 1970 ging hij met emeritaat en bracht zijn laatste levensjaren als emeritus door in Baarlo, waar hij op 16 december 1984 overleed.


Op de foto loopt de nieuwe pastoor (l.) door een erehaag van bruidjes naar de kerk. In het midden pastoor Vervoort uit Oirlo en rechts deken Loonen van Venray.


Bron: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto.