Afbeelding
Foto: Eigen foto

Verhalen voor ouders die voor geen kleintje vervaard zijn

Venray | Vlak voor Vaderdag 2021 is een nieuw boek verschenen van de Venrayse thrillerauteur Jack Lance. Verhaaltjes voor het Slapengaan is een bundel met zes verhalen over kinderen, opvoeding en ouderschap, vanzelfsprekend overgoten met een typisch ‘Jack Lance sausje’: horror met (soms) een knipoog. Dus bedoeld voor papa’s en mama’s die voor geen kleintje vervaard zijn.


"Je kinderen zetten je leven op zijn kop", zegt Jack Lance. "Vooral verrijken ze je leven natuurlijk enorm. Ik had de behoefte om iets te doen met de herinneringen aan mijn kinderen in hun jongste jaren. Dat is uiteindelijk de bundel Verhaaltjes voor het Slapengaan geworden. Er staan zes verhalen in die allemaal hun eigen richting uitwaaieren, maar ik denk dat ze allemaal ook erg herkenbaar zijn als verhalen die je mag verwachten van Jack Lance. Soms zul je griezelen, maar ik hoop dat je soms ook hardop zult lachen. Dat heb ik tijdens het schrijven wel gedaan, in elk geval. En het is heel leuk dat ik deze bundel net voor Vaderdag mag presenteren."


De verhalenbundel opent met Een Wolk van een Baby en gaat over baby Flora, van zes maanden. Ze is geen gewone baby, denkt haar vader. Hij heeft dingen gezien bij Flora. Dingen die niet kloppen. Niemand gelooft hem. Flora is toch gewoon een wolk van een baby? Of… misschien toch niet? In Lievelingsknuffel neemt een vader een knuffel mee voor zijn kinderen. Maar de knuffel blijkt een hekel te hebben aan kinderen en steekt dat niet onder stoelen of banken. In Voorlezen houden de kinderen van verhaaltjes. Meestal leest vader voor. Maar soms verschijnt, uit een duistere nis in hun slaapkamer, ‘opa Richie’. En de verhaaltjes die hij voorleest zijn gruwelijk. Verschrikkelijke Ouder gaat over kinderen die op zolder spelen en een oude schoolbel vinden, die vooral de interesse van hun vader wekt. Elke keer als hij de bel luidt, gebeuren er verschrikkelijke dingen. In Verjaardagstaart wordt een jongetje vijf jaar en zijn ouders willen gezellig zijn verjaardag vieren. Maar de jongen wil er niets van weten. Dan blijkt waarom… Het titelverhaal, Verhaaltje voor het Slapengaan, is een Jip en Jannekeparodie, geschreven in de stijl van Jip en Janneke: Benji en Belle verzamelen appels die in de fruitgaard van de bomen zijn gevallen. Er liggen daar echter niet alleen appels.


Jack Lance is auteur van verschillende mysterieuze thrillers die tot nu toe in dertien talen en meer dan vijfentwintig landen wereldwijd zijn gepubliceerd. Hij wordt gelezen in onder meer het Engels, Chinees, Duits, Spaans, Frans, Russisch, Pools, Indonesisch en het Hebreeuws. Zijn romans, waaronder Vuurgeest en Zone, ademen de sfeer van het werk van Stephen King en Dean Koontz.


Van Jacks novelle Nachtogen werd in Hollywood een lange feature speelfilm gemaakt, met de titel Night Eyes. Ook andere van zijn verhalen werden verfilmd. Verhaaltjes voor het Slapengaan is te koop bij Roojboek. Als de coronamaatregelen het toestaan zal Jack Lance op zaterdag 19 juni (daags voor Vaderdag) bij Roojboek signeren. Verhaaltjes voor het Slapengaan, ISBN: 9789088530395, 176 pagina’s. Prijs: 17,50 euro. Voor meer informatie: Ron Puyn, telefoon: 0622240686.