Marc Schaeffers woont tegenwoordig in Eindhoven.
Marc Schaeffers woont tegenwoordig in Eindhoven. Foto: eigen foto

Marc Schaeffers

Eindhoven | Hoe is het toch met Marc Schaeffers? De oud-Venraynaar (60) miste in 1984 als hockeyer op een haar na de Olympische Spelen. Inmiddels runt hij met DataLyzer International zijn eigen software- en adviesbedrijf. Nadat hij Venray als tiener verliet, streek Schaeffers neer in Eindhoven. "Ik heb tussendoor nog wel tien jaar in Veulen gewoond, maar inmiddels wonen we weer in Eindhoven. Het bevalt hier uitstekend", vertelt Schaeffers.

Schaeffers groeide op aan de Kruitweg in Venray, later verhuisde het gezin naar de Julianasingel waar zijn moeder nog altijd woont. "De Kruitweg was in die tijd nog een zandpad en ik weet nog dat er een textielfabriek (huidige bibliotheek, red.) stond aan de overkant. Tot mijn zevende levensjaar hebben we daar gewoond. Na de basisschool ben ik zoals de meeste kinderen naar het Boschveldcollege gegaan en daarna ging ik op kamers in Eindhoven. Eigenlijk heb ik de stad nooit meer helemaal verlaten."

Tijdens zijn jeugdjaren ontwikkelt hij een passie voor hockey en het spelletje leert hij bij MHCV Venray. Van zijn zevende tot achttiende levensjaar speelt hij voor de hockeyclub uit Venray. De laatste twee seizoenen speelde hij voor het eerste herenteam in de derde klasse. "Ik kwam al jong in het eerste. Toen ik ging studeren, ben ik overgestapt naar Oranje Zwart (tegenwoordig Oranje Rood, red.). In eerste instantie heb ik daar wat proeftrainingen en selectiewedstrijden gespeeld en dat ging eigenlijk erg goed. In Venray zeiden ze nog: 'Dat niveauverschil is veel te groot'. Uiteindelijk heb ik het tegendeel bewezen denk ik. Bij Oranje Zwart ging ik in de hoofdklasse spelen."

Na de selectiewedstrijden wordt Schaeffers speler van Oranje Zwart. "Ik heb vroeger nooit in vertegenwoordigende jeugdelftallen gespeeld. Als er een wedstrijd was van het Limburgs team, dan hoorde ik dat bijvoorbeeld een dag later. Ik was er zelf ook niet zo mee bezig."

Rijk werd Schaeffers niet van zijn stap naar de Eindhovense hoofdklasser. De ploeg was destijds een middenmoter op het hoogste niveau van Nederland, maar dat wil niet zeggen dat de bankrekening van Schaeffers flink gevuld werd. "We waren wat dat betreft amateurs. Ik kon relatief makkelijk aanhaken bij het niveau. Ik was jong en topfit. Daardoor kon ik het tempo, dat veel hoger lag dan bij Venray, eigenlijk direct goed bijbenen. Tegenwoordig zou je die stap van Venray naar de hoofdklasse niet meer kunnen maken. Er is wat dat betreft veel veranderd."

Nog geen anderhalf jaar na zijn stap naar Oranje Zwart kreeg Schaeffers een uitnodiging voor de Nederlandse ploeg. "Ik ging dus in ruim een jaar van de kelderklasse naar Oranje. Het is natuurlijk wel heel bijzonder om voor je land uit te komen. Ik kreeg in die periode wel last van mijn rug en heb de rest van mijn hockeyloopbaan last gehad van een hernia."

Hockeyer speelde zestien interlands voor Nederland

Omdat Schaeffers in die tijd ook druk was met zijn studie, bedankte hij ook enkele keren voor een uitnodiging van het Nederlands team. Uiteindelijk kwam hij tot zestien interlands, maar dat hadden er volgens hem wel meer kunnen zijn. "Tegenwoordig mag je door wisselen. Dat mocht toen nog niet."


Dat hij uiteindelijk afviel voor de Olympische Spelen van Los Angeles kon hij wel begrijpen, ondanks dat het pak voor de openingsceremonie al binnen was. "Ik zat ook in de definitieve selectie, maar speelde niet goed. We speelden sowieso niet goed in die periode. Er stond veel druk op de bondscoach en er moest wat gebeuren. Samen met een andere jongen werd ik uit het team gezet. Ik was ook de enige zuiderling in het team. Dat heeft er ook wel mee te maken gehad, denk ik. Ik baalde natuurlijk wel, maar kon het ook wel van me af zetten. Ik ben wel Europees kampioen geworden met de hockeyheren, dat kunnen er ook niet veel zeggen."

Na zijn periode bij Oranje Zwart speelde Schaeffers bij Kampong en Tilburg en later nog een paar seizoenen met vrienden bij de veteranen van MHCV Venray. Toen hij nog actief hockeyde werkte Schaeffers al voor DataLyzer International. Eerst als distributeur voor de Amerikaanse hoofdvestiging, later nam hij het bedrijf over van de vorige eigenaar en in die periode is de multinational uitgegroeid tot de grootste speler in hun vakgebied in Europa. "We hebben vestigingen in India waar onze softwarespecialisten zitten, maar ook in Spanje, Maleisiƫ, de Verenigde Staten en Nederland."


DataLyzer International werkt met klanten van over de hele wereld als Coca Cola en Heineken, maar ook in Venray komt het bedrijf nog steeds. "We werken ook regelmatig samen met Nelipak. Het is altijd leuk om de band met mijn geboortegrond te behouden."

Vanwege de coronapandemie is thuiswerken in Nederland bijna de standaard geworden. Daar heeft Schaeffers totaal geen moeite meer gehad, hij werkte immers al bijna altijd vanuit huis. "Al tien jaar doen wij zo'n beetje alles via internet. We overleggen met onze collega's in Aziƫ, en de Verenigde Staten maar ook met klanten die overal in de wereld zitten. Dat vergt wel veel qua planning, maar dat komt altijd wel goed."


Een paar maanden per jaar woont Schaeffers samen met zijn vrouw op het Spaanse eiland Tenerife. Het echtpaar heeft zes kinderen. "We zijn graag op Tenerife. Het klimaat is daar een stuk aangenamer en dat is vooral voor mijn vrouw die gehandicapt is erg prettig. Daarnaast sport ik toch nog steeds fanatiek. Ik heb veel gesquasht, maar tegenwoordig ben ik meer van het padel (mix van tennis en squash, red.). Ook kom ik nog regelmatig in Venray. Onder meer om mijn moeder te bezoeken. Die woont nog steeds in mijn ouderlijk huis en dat is dan weer door mijn opa gebouwd. Altijd bijzonder om terug te zijn."

Afbeelding
Afbeelding