Henk Raedts (links) met de maquette van de ongebouwde kerk.
Henk Raedts (links) met de maquette van de ongebouwde kerk. Foto: Antoon Jeuken

Wederopbouw Venray [Video]

Venray | Nu de beperkende rondom het coronavirus langzaam worden losgelaten en het vaccinatietempo met de week wordt opgekrikt, wordt er ook in de gemeente Venray steeds meer georganiseerd. Zoals de eerste wisseltentoonstelling in het Venrays Museum, die deze week wordt opgebouwd. Venray uit het puin herrezen, zo heet de tentoonstelling, is vanaf vrijdag 25 juni te bewonderen.


Venray uit het puin herrezen zou eigenlijk vorig jaar al te zien zijn in het kader van 75 jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog, maar vanwege de coronapandemie ging het plan een jaar in de ijskast. Henk Raedts is een van de initiatiefnemers van de tentoonstelling. Samen met ruim twintig vrijwilligers werd alles op poten gezet. "We zijn blij dat we een jaar later eindelijk kunnen starten. De komende weken zijn we nog druk met het opbouwen van de tentoonstelling en we krijgen ook hulp van de vrijwilligers van het Venrays Museum. Ja, dat is erg prettig. De voorbereidingen lopen op schema, het komt dus helemaal goed", zegt Raedts.

De gedachte van Raedts was in eerste instantie om een tentoonstelling te maken over de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Venray, maar dat idee liet hij samen met de projectgroep al snel varen. "Er is al veel gezegd en geschreven over de oorlog in Venray, maar een tentoonstelling over de wederopbouw was er nog niet. Daarom hebben toen voor Venray uit het puin herrezen gekozen."

Om het geheel kracht bij te zetten werd, naast de tentoonstelling, in samenwerking met Sinvid Mediamakers een film ontwikkeld. De film is te zien in een zaaltje bij de expositie in het Venrays Museum, maar ook in een van de torenkamers van de Grote Kerk. "De eindmontage van de film vindt momenteel plaats. De film kan bijna in première."

Tijdens Venray uit het puin herrezen wordt uitgebreid stilgestaan bij verschillende thema's. Op dit manier wordt het verhaal van de wederopbouw van Venray verteld. Zo zijn er thema's als huisvesting, overheid en samenleving, industrialisatie, onderwijs, midden- en kleinbedrijf, sport, religie en agrarisch. Bij ieder onderwerp is één voorwerp uitgekozen om de sfeer uit die tijd weer te geven. Daarnaast zijn er nog tal van foto's en andere verhalen te vertellen over de wederopbouw.


Sint Oda

Venray uit het puin herrezen te zien in Venrays Museum

Raedts, zelf stadsgids in Venray, vertelt honderduit over de wederopbouwfase. Als hem wordt gevraagd naar één voorwerp van de tentoonstelling, dan hoeft hij niet lang na te denken. "In de Tweede Wereldoorlog werden plannen gemaakt om de Sint-Odakapel aan de Hoenderstraat in Venray uit te breiden tot een volwaardige kerk. We hebben een maquette hier en ook de oorspronkelijke tekeningen voor de kerk zijn aanwezig. De plannen zijn helaas nooit uitgevoerd, maar de plannen bestonden wel en dat is wel heel bijzonder." Het plan voor de kerk is niet bij het grote publiek bekend en ook Raedts had nog nooit van het idee gehoord. "Het was een complete verrasing. Architectenbureau Colsen had in 1943 de plannen ontwikkeld om, zo is mijn inschatting, uit dankbaarheid Sint Oda, de beschermheilige van Venray, de kerk te bouwen."

Verder nodigt Raedts belangstellenden graag uit om zelf een kijkje te komen nemen bij Venray uit het puin herrezen. De wisseltentoonstelling is tot 9 januari 2022 te zien.

Afbeelding