Suzan Wilmsen hoopt een mooi bedrag voor Matchis in te zamelen.
Suzan Wilmsen hoopt een mooi bedrag voor Matchis in te zamelen. Foto: Henk Lammen

Suzan Wilmsen loopt voor Matchis

Venray | Suzan Wilmsen (23) uit Venray neemt op zaterdag 19 juni deel aan het landelijke evenement In beweging voor Matchis. In haar eentje gaat zij vijftien kilometer wandelen om geld in te zamelen voor Matchis. De stichting zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen.


Per jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Gezonde stamcellen kunnen voor een doodzieke patiënt een laatste kans op genezing betekenen. Juist dat was voor Suzan reden om zich in te zetten voor het evenement In beweging voor Matchis. Ze is al bloed- en orgaandonor, dus zich beschikbaar stellen voor stamceltransplantatie kan er ook nog wel bij. "Voor veel mensen is het een laatste kans om in leven te blijven. Ik zag dat jaarlijks 9000 mensen een bloedziekte krijgen en dat er veel te weinig donateurs zijn om voor iedereen de juiste match te vinden. Dat heeft me over de streep getrokken om me aan te melden en mee te doen aan het evenement."


Een patiënt met leukemie of andere ernstige bloedziekte kan genezen dankzij de gezonde stamcellen van een donor. Nog steeds is het niet mogelijk om voor elke patiënt op tijd een passende stamceldonor te vinden. De kans op een donor binnen de familie van de patiënt is 30 procent. Als er geen familiedonor is, gaat Matchis op zoek naar een niet-verwante donor. Alle niet-verwante stamceldonoren die in Nederland wonen staan bij Matchis geregistreerd. Alle stamceldonoren wereldwijd staan in een internationale databank. De donoren staan anoniem met landcodenummer deze database. Matchis zoekt in de wereldwijde donorbank naar een match. De kans dat er een match is tussen een niet-verwante donor en een patiënt is enorm klein. Daarom is het belangrijk dat er heel veel donoren geregistreerd staan. "Dat mensen zich aanmelden is van levensbelang. Alleen zo kunnen zieke mensen via een stamceltransplantatie gered worden."

Op zaterdag 19 juni gaat ze vijftien kilometer wandelen in de bossen rond Venray. Via donaties wil ze de landelijke actie ondersteunen met een mooi bedrag. De Venrayse heeft het hart op de juiste plaats zitten, een (financieel) steuntje in de rug voor mensen die het nodig hebben, is voor haar een vanzelfsprekendheid. In 2016 meldde ze zich aan als stamceldonor. Na een medische keuring kreeg ze groen licht en was ze beschikbaar als donor. Tot op heden werd ze nog niet opgeroepen. "Het luistert heel nauw om een juiste match te vinden. Ik vind het niet zo bijzonder dat ik donor ben. Zo lang ik een gezond lichaam heb, waarom zou ik het dan niet doen?" De vraag stellen is hem ook meteen beantwoorden. "De kans is enorm klein dat ik word opgeroepen. Maar als het zo ver is, ben ik meteen bereid om mijn gezonde stamcellen te doneren."

Mensen die de actie van Suzan willen steunen, kunnen via het bericht Loop voor Matchis op haar Facebookpagina een donatie doen. "Mijn streefbedrag is 100 euro, maar iedere euro is welkom. Samen met alle deelnemers hoop ik dat er een mooi bedrag wordt ingezameld, zodat heel veel mensen geholpen kunnen worden. Dan is voor mij de actie geslaagd."

Afbeelding