Adoptieplaatjes bij graven

CASTENRAY | Grafmonumenten bij graven op het kerkhof van Castenray kunnen voortaan worden voorzien van een adoptieplaatje. Graven die zo'n plaatje krijgen, worden onderhouden door vrijwilligers uit het dorp. Pastoor Huub van Horne is blij met de Commissie Grafmonumenten Castenray (CGC), die de begraafplaats achter dorpshuis De Wis zo niet alleen op orde wil houden maar tevens de graven wil behouden.


"Het is volgens mij nieuw dat een heemkundekring zich hiermee belast", zegt Van Horne. "In andere parochies is ook wel sprake van dergelijke plannen, evenals hier in Blitterswijck. Alleen in Castenray zijn ze er voortvarend mee aan de slag gegaan. Het kerkhof is ook vol met bloemen gezet. Het kerkhof moet meer een plek kunnen worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar mensen wat meditatieve momenten kunnen beleven. Daar hoort een mooie omgeving bij."

Maar Van Horne is vooral blij dat graven waarvoor geen grafrechten meer worden betaald, niet zomaar meer worden geruimd. "Elke naam op een graf vertelt een eigen verhaal. Als naar graven niet meer wordt omgezien, kiest Castenray ervoor om het graf te adopteren, het zelf te gaan onderhouden. Dat is een mooie stap." Maar ook als grafrechten nog niet zijn verlopen en onderhoud voor de nabestaanden een probleem is, kan een graf worden geadopteerd.

Het plaatselijke kerkbestuur en de CGC gaan een stap verder. Soms wil een familie een dierbare overledene het liefst begraven, maar kiest dan toch voor crematie, omdat op wordt gezien tegen het toekomstig onderhoud van het graf. Om toch voor begraven te kiezen bieden kerkbestuur en CGC de familie aan om het graf en het bijbehorende monumentje al direct ter adoptie over te nemen. Het betalen van grafrechten blijft hierbij in stand.

Wat als families het idee opvatten om een overledene in Castenray te laten begraven en het graf direct ter adoptie aanbieden? "Daar hebben we het nog niet over gehad", zegt Van Horn die voorzitter is van het kerkbestuur. "Wel een interessante vraag. Maar ik kan me voorstellen dat de overledene wel op een of andere manier een band met Castenray moet hebben. Dat is wat mij betreft al voldoende."