400.000 mondkapjes voor Helpende Handen in India.
400.000 mondkapjes voor Helpende Handen in India. Foto: Persfoto

Mondkapjes naar India

Venray | Het werd de afgelopen weken al breed uitgemeten in de media: India wordt momenteel, nu vooral ook in de plattelandsgebieden, ongekend hard getroffen door de coronapandemie. "Juist de meest zwakke kwetsbare en kansarme mensen, zoals dagloners, ouderen en zieke mensen, worden hard getroffen", weet ook Bart Veldpaus, de Venrayse voorzitter van de stichting Helpende Handen India. "Binnen de gezondheidszorg is in India aan alles gebrek: verpleegkundigen en artsen, ic-bedden beademingsapparatuur, medicatie, monkapjes, etc.etc. De schrijnende beelden van de afgelopen weken spreken voor zich."


Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is nu ook binnen de Helpende Handen-locaties het coronavirus binnengedrongen, moet Bart Veldpaus tot zijn spijt melden.

"Een tiental mensen is besmet en wordt binnen een aparte, voor deze noodsituatie vrij gemaakte, locatie opgevangen, verzorgd en zo goed als mogelijk behandeld. Inmiddels zijn, tot ieders verdriet, ook vijf mensen overleden. Steven Vidyaakar, initiatiefnemer van het Helpende Handen-project is, net als iedereen, doodsbang voor verdere besmettingen. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO schijnt de Indiase coronavariant erg besmettelijk te zijn en valt de snelle verspreiding van deze variant op."


Steven Vidyaakar wil zijn staf, de schoolgaande kinderen en vooral ook de kwetsbare lichamelijk zwakken, psychiatrisch zieken, mensen met een verstandelijke beperking en de ouderen zo goed als mogelijk beschermen.


"Op verzoek van Steven hebben wij 400.000 mondkapjes van goede kwaliteit naar India vervoerd. Wellicht een druppel op de spreekwoordelijke gloeiende plaat … voor ons is het ‘een druppel op een zaadje’. Het is zo geweldig om te ervaren dat mensen hier in Nederland meteen klaarstaan om te helpen. Zo heeft Johan Cornet, eigenaar van FreightNed Ocean BV, geregeld dat de mondkapjes, tegen een sterk gereduceerde prijs, per vliegtuig naar Chennai konden worden vervoerd. Overigens heeft Johan ons destijds ook geweldig geholpen bij het per boot vervoeren van een grote container vol met tweedehands ziekenhuisbedden. Maar vooral wil ik Venraynaar Elyas Ghafour, eigenaar van bedrijf Het Coronaplatform, bedanken voor zijn belangeloze inzet en vrijgevige bijdrage. Hij heeft ons de 400.000 mondkapjes voor een bijzonder lage prijs aangeboden. Zijn collega Gody Duinsbergen heeft, met een tomeloze en belangeloze inzet, binnen enkele dagen alles geregeld. Zeker in deze tijd een hele complexe klus."


Steven Vidyaakar heeft dinsdag de mondkapjes ontvangen. "Het was voor hem, voor zijn staf, voor de inwoners, voor de verpleegkundigen en de docenten van de HH-school een vreugdevol moment. Wij hopen dat zij zich met de mondkapjes een beetje beter tegen het covid19-virus kunnen beschermen. Namens Steven Vidyaakar willen wij bovenstaande mensen en verschillende sponsoren hartelijk bedanken voor dit liefdevolle gebaar van solidariteit", zo besluit Veldpaus.

'Dank voor liefdevol gebaar van solidariteit'


Voor meer informatie over het werk van de in Venray opgerichte stichting kijk op de website www.helpendehandenindia.nl.