Het VieCuri-pand aan de Merseloseweg wordt binnen enkele jaren gesloopt.
Het VieCuri-pand aan de Merseloseweg wordt binnen enkele jaren gesloopt. Foto: VieCuri

Ruis rond nieuwe ziekenhuis

VENRAY | Of de nieuwe ziekenhuisvoorziening van VieCuri in Venray wordt ingepast in het bestaande gezondheidscentrum De Wieënhof, of er komt een nieuw gebouw naast dat centrum. Onduidelijk is wat bij beide opties met de huidige huurders van De Wieënhof gaat gebeuren. Op de VieCuri-locatie aan de Merseloseweg worden zoals het er nu uitziet zo'n tweehonderd woningen gebouwd.

De intentieovereenkomst werd ruim twee jaar geleden getekend.


Dat werd maandagavond duidelijk gemaakt tijdens een besloten digitale presentatie voor onder andere raads- en commissieleden van de gemeente Venray.

De presentatie maakte duidelijk dat het nieuwe gebouw of de uitbreiding van De Wieënhof een moderne ziekenhuisvoorziening wordt. De nadruk ligt hierbij op planbare zorg. Dat is zorg waarbij vaak sprake is van een verwijzing van de (huis)arts voor een behandeling bij een specialist in het ziekenhuis. Een behandeling dus die nodig is, maar geen haast heeft. In het nieuwe Venrayse VieCuri worden vooral poliklinische behandelingen en diagnostiek uitgevoerd. Zoals bloedonderzoek, maken van röntgenfoto’s, hartfilmpjes en diverse andere onderzoeken.

Tevens blijft de dialyseafdeling, die nu nog huist in het huidige VieCuri-pand aan de Merseloseweg, behouden voor Venray. Of de thuisdialyse een plek krijgt in het nieuwe gebouw, in De Wieënhof of elders in Venray, is onduidelijk.

Voor Erna Mombarg, die met haar apotheek MC Wieënhof in het gezondheidscentrum zit, zijn de VieCiri-plannen vaag. Wat er met haar apotheek en andere huurders in De Wieënhof gaat gebeuren, is onbekend.

Mombarg: "We zijn afgelopen vrijdag op het gemeentehuis wat bijgepraat. Het kan voor ons wel een verschil uitmaken of VieCuri een apart gebouw neerzet of dat de ziekenhuisvoorziening bij De Wieënhof aansluit. Dat zou kunnen inhouden dat we een andere huurbaas krijgen. Dat kan al een verschil gaan maken met de huidige situatie. Verder circuleren er wat tekeningen, maar dat blijken slechts scenario-schetsen te zijn." Tevens kreeg ze te horen dat de huidige VieCuri-panden aan de Merseloseweg pas gesloopt gaan worden als de nieuwbouw bij De Wieënhof klaar is. Dat zou betekenen dat de bouw van de bijna tweehonderd woningen op zijn vroegst ook pas in 2024 kan beginnen. Hospice Zenit blijft bestaan op de huidige VieCuri-locatie. Tevens laat het college weten dat rekening wordt gehouden met het groen dat er nu op het terrein is. De bossen rondom de locatie blijven intact. Daarbij wordt meer ruimte gemaakt voor nieuw groen.


Struikelblok

Een struikelblok voor de nieuwbouw van VieCuri kan de aanwezigheid zijn van een varkenshouderij, gelegen aan de Deurneseweg (N270) in Leunen, die hemelsbreed ongeveer vierhonderd meter van de beoogde bouwlocatie bij De Wieënhof verwijderd ligt. Naar verluidt heeft de eigenaar van die intensieve veehouderij uitbreidingsplannen. Onduidelijk is wat dat kan betekenen voor de bouwplannen.

Voor de nieuwbouw zal hoe dan ook het honkbalveld moeten wijken en elders op het sportcomplex een plek moeten krijgen. In dat plan hoort ook de aanleg van een kunstgrasveld voor voetbalvereniging SV Venray. De komende weken worden de projecten verder besproken met de gemeenteraad, omwonenden en andere betrokkenen. De raadscommissie Wonen vergadert er dinsdag 8 juni over. Omwonenden worden 15 en 16 juni op de hoogte gesteld via digitale informatieavonden. Vervolgens neemt de gemeenteraad op dinsdag 29 juni er een besluit over.