Lotte Demarteau: "Kinderen moeten rookvrij op kunnen groeien."
Lotte Demarteau: "Kinderen moeten rookvrij op kunnen groeien." Foto: Henk Lammen

Lotte kan niet tegen onrecht

Venray | Lotte Demarteau (22) uit Venray roept met een online video de politiek op om sneller in actie te komen voor een rookvrije generatie. Demarteau, lid van de Jonge Socialisten (de jongerenafdeling van de Partij van de Arbeid, red.), nam samen met leden van andere jongerenafdelingen de video op om de politiek aan te sporen nú stappen te zetten zodat kinderen rookvrij op kunnen groeien.


'Nog steeds sterven 55 mensen per dag aan de gevolgen van roken. En elke week beginnen honderden kinderen met roken', melden de verschillende jongerenpartijen gezamenlijk. 'Dit is onacceptabel'. De maatregelen in het Preventieakkoord moeten volgens hen sneller en concreter. De video met Demarteau is vanaf het begin van deze week te zien op YouTube.

Met het schaamrood op haar kaken moet ze het toegeven. "Ik heb zeker gerookt. Jong begonnen helaas, als ik terugdenk een domme actie", zegt ze.

Een jeugdzonde waar ze achteraf spijt van heeft. "Ik ben ondertussen al drie jaar gestopt en dat bevalt mij prima. Ieder kind heeft recht om op te groeien zonder roken. Daar ben ik het helemaal mee eens. Jongeren beginnen met roken doordat ze het zien bij anderen, of onder groepsdruk. Samen met alle andere jongerenorganisaties hebben we een filmpje opgenomen voor de campagne rookvrije generatie. Om de politiek wakker te schudden en dit mogelijk te maken."


Het is een prachtige zondagmiddag. Ze wandelt samen met haar moeder, stiefvader en oma door het Annapark. Ze geniet van de rust, het natuurschoon, de oude en nieuwe gebouwen die langzaam met elkaar worden verweven tot een nieuw plaatje.

Haar politieke loopbaan is het onderwerp van gesprek. Haar sociale principes, de interesse in politiek, slecht tegen onrecht kunnen en haar ambities. Lotte Demarteau is vrijgezel. "Ik heb weinig tijd voor een relatie, heb het veel te druk", verduidelijkt ze met een innemende glimlach. Ze studeert Milieukunde aan de HAS in Den Bosch en is fulltime bezig als bestuurslid leden bij de Jonge Socialisten (JS) in de PvdA.

Een verrassende ontboezeming aan het begin van het gesprek. "Vroeger was ik nooit politiek geïnteresseerd. Sterker nog, toen ik lid werd wist ik amper wie Rutte was. Ik maak me wel altijd al boos over onrecht en dingen die oneerlijk verlopen. Toen ik zestien was had ik moeite met hoe ons schoolsysteem in elkaar zat. Het krijgen van kansen was oneerlijk. Er zijn zoveel kinderen die hun talenten nooit goed hebben kunnen ontwikkelen, omdat ze de kans nooit kregen. Andere kinderen kregen die kansen wel en konden zich beter ontplooien. Op een gegeven moment kwam ik in contact met een jongerenwerker bij Synthese. Hij leerde me dat ook ik de mogelijkheid had om er iets aan te doen. Dat wilde ik graag. Niet alleen op het gebied van kansenongelijkheid, maar op alle dingen die niet eerlijk verlopen. Zo ben ik de politiek ingerold."


Als 16-jarige werd ze politiek actief bij de JS, landelijk zette ze zich in voor de PvdA en sinds oktober van dit jaar maakt ze deel uit van de commissie Wonen in de gemeente Venray.

De keuze voor de PvdA/Jonge Socialisten lag volgens haar voor de hand. "Toen ik leerde dat je zelf iets kon doen aan het onrecht, of althans je best ervoor kon doen om het op te lossen, ben ik mij gaan verdiepen in de politiek. De PvdA paste het beste bij mij. Als partij die zich inzet voor kansenongelijkheid en het bestrijden van armoede. Toch is natuurlijk niet alles goed gegaan binnen de partij en ben ik het zeker ook niet met alles eens. Wel denk ik dat we een ontzettend goed verhaal hebben op de gebieden die ik ontzettend belangrijk vind."

De afgelopen jaren zette ze zich in voor zaken die spelen in de samenleving. "Ik heb mij onder andere actief voor de Maaslijn ingezet. Het kan niet, anno 2021, dat hier zo’n slechte treinverbinding is. Er is zoveel politiek geruzie over, maar wij, de inwoners van Venray, zijn de dupe. Samen met Lodewijk Asscher ben ik van Venray naar Nijmegen gefietst om hier aandacht voor te vragen. Daarnaast zet ik mij al lange tijd in voor het bestrijden van armoede. Zo organiseer ik elk jaar met Sinterklaas een actie om cadeautjes in te zamelen voor kinderen die het goed kunnen gebruiken. Voor veel kinderen is het krijgen van een cadeautje geen vanzelfsprekendheid. Vorig jaar ben ik als piet heel Nederland doorgereden. Heb ik samen met twee vrienden cadeautjes gebracht op scholen waar bijna ieder kind opgroeit in armoede. Ook heb ik me afgelopen jaar ingezet om er voor te zorgen dat de studielening verdwijnt. Met borden met de hoeveelheid studieschuld van Mark Rutte en Arie Slob, als ze nu zouden studeren, zijn we door de straten van Den Haag gaan trekken."


De politiek is geen negen tot vijf baan. Zeker voor de coronapandemie, toen ze nog iedere dag naar het kantoor in Den Haag ging, kostte ontzettend veel tijd. Lotte had het er graag voor over. "Vaak ging ik ’s ochtends naar colleges en daarna direct door naar Den Haag. Dan at ik onderweg en had ik ’s avonds al vaak weer vergaderingen of andere bijeenkomsten. Dat was zeker vermoeiend, maar zo ontzettend leuk. Het is een manier om mijn bijdrage te leveren aan een betere samenleving. Dat kost tijd. Het levert je ook ontzettend veel op. Het is natuurlijk een leerschool, zeker bij de jongerenpartij, leer je ontzettend veel. Daarnaast geeft het zo’n voldaan gevoel als je bijvoorbeeld een kind een cadeautje kunt overhandigen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden binnen de politiek om actief te worden. Ik weet niet wat ik precies wil gaan doen, maar ik weet wel dat ik mij altijd zal blijven inzetten voor het bestrijden van onrecht."


Ze omschrijft zich als ontzettend leergierig, wil alles weten over een onderwerp. Creatief ook in het bedenken van oplossingen, in het bedenken van acties of activiteiten. "Zo kan ik altijd een leuke actie bedenken om een thema aan te snijden."

Tot zover haar goede eigenschappen, aan de andere kant heeft ze moeite om zich genoeg te profileren. Haar sociale karakter is dan de sta-in-de-weg.

"Helaas ben ik soms heel bescheiden. In de politiek moet je goed voor jezelf opkomen, omdat je anders ondergesneeuwd wordt. Het lukt me steeds beter, maar nog steeds zal ik anderen eerder iets gunnen dan mezelf. Is natuurlijk ook wel lief haha. Ik ben soms chaotisch, maar anderen hebben hier meer last van dan ik."

Haar sociaaldemocratische hart gaat sneller kloppen als er sprake is van onrecht. "Daar kan ik heel slecht tegen. Als iets oneerlijk verloopt wil ik daar altijd iets aan doen. Daarnaast vind ik het vervelend als mensen gekwetst worden door bepaalde uitspraken. Hierover probeer ik altijd in gesprek te gaan, zodat mensen leren wat anderen kan kwetsen."

'Vroeger was ik nooit politiek geïnteresseerd'


De 22-jarige Venrayse heeft op dit moment weinig vrije tijd. Met een studie en een fulltimebaan in de politiek zijn het drukke dagen.

"Toch probeer ik een dag in de week met vrienden af te spreken en gewoon leuke dingen te doen, al is dat door corona allemaal wat minder geworden. Toen de coronapandemie nog niet aan de orde was, vond ik het leuk om te zwemmen. Of gewoon met mensen samen te zijn."

Wandelen in het Annapark is nu een welkome afleiding voor haar dagelijkse beslommeringen. "Lekker dicht bij huis en zo'n mooi park. Hier kan ik echt van genieten."

Teruglopend langs het prachtige gerenoveerde hoofdgebouw van het Annapark, de laatste foto's voor het artikel ("pak er maar een, ik ben niet zo kieskeurig"), mijmert ze over haar politieke ambities. Minister-president worden lijkt haar wel iets. "Dat zou ik het allerliefste worden. Dan zou ik meteen het hele systeem omgooien. Leven in een wereld waarin geen armoede meer heerst. Maar realistisch gezien is dit ingewikkeld. Ik vind het politieke spel ook lastig, omdat soms weinig rekening wordt gehouden met de mensen achter de gezichten in de politiek. Misschien wil ik volgend jaar de gemeenteraad in, word ik ooit minister. Ik weet het eigenlijk nog niet, ben nog jong. Voor nu wil ik graag de maatschappij veranderen op een manier die voor mij werkt."

Afbeelding