Top Venray als nieuw concept in varkenshouderij

CASTENRAY | Top Venray is een nieuw concept binnen de varkenshouderij dat nu alleen nog op papier bestaat. De bedoeling is dat over enkele jaren de eerste staldeur wordt geopend aan de Wüsterweg 5 in Castenray, vlak bij Kipster.


Door Henk Baltussen


Het innovatieve bedrijf, zoals de omschrijving luidt van het Venrayse college dat het initiatief steunt, bestaat uit een zeugenstal met 1200 dieren op een oppervlakte van bijna 30.000 vierkante meter (vergelijkbaar met vijf tot zes voetbalvelden). De biggen die er vandaan komen worden verspreid over kleinere varkenshouders die de dieren afmesten en ze vervolgens aan onder meer supermarkten leveren. Het speciale aan het consortium Top Venray is dat het een project is waarbij een aantal beroepsgroepen elkaar vinden. Dat moet uiteindelijk een exclusief stukje varkensvlees opleveren. "Vergelijk het met het Limburgs kloostervarken van Livar en de Varketing Group die het ook anders doen", zegt Johan Marcellis.

Marcellis is van ROBA Advies uit Deurne en gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning bij bedrijfsontwikkeling in de intensieve veehouderij. Hij begeleidt de ontwikkeling van Top Venray. "Het speciale aan Top Venray is dat het een samenwerkingsverband is van verschillende bedrijven en disciplines", legt Marcellis uit. "Denk hierbij aan een gezondheidsspecialist, een dierenarts, een voerleverancier en een geneticus die alles weet over de enkele honderden varkensrassen die er zijn. Zij trekken aan de voorkant samen op zodat op den duur aan de achterkant dat speciale stukje varkensvlees eruit komt. Door deze samenwerking kan de smaak van het vlees worden beïnvloed. Daar hebben de supermarkten en de horeca vaak wel oren naar. Maar afspraken zijn daar nu nog niet over te maken. Eerst moet dat stukje vlees er liggen." Ook naar welke bedrijven de biggen van Top Venray gaan, daarover bestaat eveneens nog geen duidelijkheid. "Daar wordt nog allemaal aan gewerkt", zegt Marcellis die ervan uitgaat dat over een jaar of twee het eerste bedrijf van Top Venray er zal staan.


Om nieuw te kunnen bouwen op Wüsterveld is het nodig dat een intensief veebedrijf aan de rand van een dorp in de gemeente Venray verdwijnt. Dat zijn in dit geval de varkensstallen van Ton Geurts aan de Blankenberg 8 in Leunen. John Michels van V-snaar projecten uit Ysselsteyn begeleidt dat proces. Hij helpt boeren bij bedrijfsverplaatsingen en -saneringen. "Dat is ingewikkelde materie, tegenwoordig. In het geval van Geurts is het een sluiting en sloop van een intensieve veehouderij aan de rand van Leunen", aldus Michels, die met Roba Advies optrekt.


Wüsterveld is ooit aangewezen als locatie waar vier innovatieve veebedrijven een plek kunnen krijgen. Na Lamberdina's Hoeve en Kipster wordt Top Venray het derde bedrijf dat daar landt.