Marcel Lucassen op de KNVB-campus in Zeist.
Marcel Lucassen op de KNVB-campus in Zeist. Foto: KNVB

Lucassen kiest voor familie en KNVB

Blitterswijck | Vanaf komende zomer is Marcel Lucassen uit Blitterswijck de nieuwe directeur voetbalontwikkeling van de KNVB. Hij is in die functie verantwoordelijk voor de nationale jeugdteams, de KNVB Academie, het jeugdtopvoetbal en het breedtevoetbal. "Ik heb afgelopen maandag nog een goed gesprek gehad met mijn voorganger Art Langeler om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daar heb ik veel vertrouwen in en ik heb veel zin in deze uitdaging", vertelt Lucassen enthousiast.


Het wordt voor Lucassen zijn eerste klus bij de Nederlandse voetbalbond. Eerder was hij wel al van 2008 tot 2015 actief voor de Duitse voetbalbond (DFB). "Ik heb daar de basis gelegd voor een uniforme speelwijze van de nationale teams. Daarnaast was ik onder meer instructeur van de coaches van onder 15, onder 17 en onder 19 van de clubs uit de 1. Bundesliga."

Daarna werkte Lucassen nog bij Al-Nasr in Dubai en zijn laatste klus was bij Arsenal. Wegens privéomstandigheden en trieste familieomstandigheden besloot hij dat hij weer in de buurt van zijn gezin en familie wilde wonen en werken. Vanaf november is hij dan ook terug in Nederland. "Bij Arsenal was de intentie om mijn contract met twee of misschien wel drie seizoenen te verlengen, maar ik heb de bewuste keuze gemaakt om terug naar Nederland te komen. Als je familie steun nodig heeft, dan wil je graag in de buurt zijn en niet in Londen of in Dubai."

Bij de Engelse club was Lucassen Head of Coach and Player Development. In zijn tijd bij Arsenal ontwikkelde hij een speelwijze, een coachingmethode en veranderde de organisatiestructuur. "Het ontbrak bij Arsenal aan verschillende zaken. Er was geen sturing met voetbal als startpunt, zodat iedere trainer zijn eigen visie op een team losliet. Er was geen uniformiteit binnen de jeugdopleiding en dat heb ik geleidelijk aangebracht en toegepast. Ze zeggen weleens je moet op nul beginnen, maar beter is soms op min twee, uit de comfortzone. Ik moet zeggen dat het na de opstartfase steeds beter ging en nu staat er gewoon een goede en gedegen jeugdopleiding. Ik spreek regelmatig met Per Mertesacker (Manager Arsenal Academie en oud-speler Arsenal, red.) en kan de jeugdopleiding met een gerust hart achterlaten."

De KNVB is blij met de komst van Lucassen. "Marcel presenteerde een duidelijke visie op de pijlers Nationale teams, de KNVB Academie en het breedtevoetbal", zegt directeur betaald voetbal Eric Gudde op de site van de KNVB. "Bij de pijler jeugdtopvoetbal was het verrassend om te horen hoeveel hij wist van onze organisatie en verbinding met de clubs voor iemand die nu niet bij de KNVB werkt. Door zijn competenties als visionair, inspirator en verbinder had hij ons al eerder overtuigd dat hij de komende jaren de juiste man op deze plek is."

Lucassen was daarnaast snel overtuigd van de plannen van de KNVB, waar hij samen met Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal, het technische beleid voor zijn rekening neemt. "Ik had meerdere mogelijkheden om mijn loopbaan voort te zetten, de Duitse voetbalbond had ook al contact gezocht en daar had de KNVB weet van, dus ze wilden snel handelen. Zij hebben mij toen uitgenodigd voor een gesprek en dat beviel eigenlijk van twee kanten uitstekend. Ik reed toen met een goed gevoel van Zeist terug naar Blitterswijck en we zijn het samen vrij snel eens geworden over een contract. Ik ben heel blij dat ik in Nederland aan de slag kan. Het zal even wennen zijn, maar ik vind het mooi om het voetbal in Nederland verder te ontwikkelen."

Als directeur voetbalontwikkeling heeft Lucassen dus ook de breedtesport onder zijn hoede. De amateurvoetbaltak van Nederland is breed en bevat de clubs uit de onderste regionen van het amateurvoetbal, maar ook teams als Venray, SSS'18 (beide eerste klasse, red.) en Volharding (tweede klasse, red.). "Het amateurvoetbal heeft een hele bijzondere plek in de Nederlandse samenleving. Vanwege de coronapandemie ligt natuurlijk alles voorlopig stil, maar voor veel gezinnen is het normaliter iedere zondag of zaterdag een uitje om naar de voetbalclub te gaan. De eerste elftallen trekken vaak veel bekijks, ook als ze in de vijfde klasse spelen, en veel spelers die in lagere elftallen spelen vertoeven vaak ook lang met hun vrienden of familie op het sportpark. In de kelder is de verbindende factor misschien wel belangrijker dan in de hogere klassen, maar het is op ieder niveau lekker om een wedstrijd te winnen."

Ook voor het amateurvoetbal valt voor Lucassen nog meer te winnen. Zo zou de samenwerking met organisaties uit het betaald voetbal op veel vlakken beter kunnen. "Een club als VVV-Venlo kan zich nog meer profileren als topclub in de regio. De club kan talenten ontwikkelen en zou daar ook amateurclubs bij kunnen ondersteunen. Zo geldt dat voor wel meer verenigingen. Talent komt ook vanuit de kleinere verenigingen, maar de juiste begeleiding ontbreekt vaak. Het zou ook goed zijn om ouders beter bij de ontwikkeling van talenten te betrekken. Ik heb genoeg ideeën, maar ik ga eerst aan de slag en daarna ga ik rustig bekijken wat er eventueel anders kan."

Afbeelding