'Proficiat, nieuwe bewoners van wijk Leunen Zuid', maar niet heus

LEUNEN | "Begrijp ons goed, wij zijn niet tegen de geplande woningbouw Leunen Zuid", liet Leunenaar Toon Laurensse dinsdag tijdens het Sprekersplein weten. "Maar wij als betrokken buurtbewoners vinden dat de gemeente Venray haar zorgplicht niet nakomt. Tegen mensen die straks in Leunen Zuid komen wonen zeg ik proficiat", aldus een cynische en teleurgestelde Laurensse na zijn spreekbeurt.


Door Henk Baltussen


Er is al langer sprake van woningbouw in Leunen op een terrein dat aansluit aan op de Vullingsstraat, het Sparveld en Rondeveld en een nieuwe ontsluitingsweg krijgt naar de Albionstraat. Begin dit jaar maakte het college de plannen wereldkundig. Het gaat om zo'n vijftig woningen waaronder 23 (sociale) huurwoningen, vier twee-onder-een-kapwoningen, vier rijwoningen en drie patiowoningen. Ook zestien vrijesectorwoningen krijgen er een plek. In deze tijden van woningnood een welkome ontwikkeling. "Nogmaals, daar zijn we niet op tegen", stelt Laurensse duidelijk. "Maar wel zijn wij betrokken en bezorgde buurtbewoners voor wie ik heb ingesproken. Wij willen voorkomen dat de nieuwe bewoners hetzelfde overkomt wat wij al lange tijd ervaren in onze leefomgeving. Het is in deze omgeving namelijk code rood als het gaat over overlast van stank, fijnstof, geluid en vliegen, met name als de wind richting onze woonwijk blaast." De overlast waar Laurensse op doelt wordt veroorzaakt door varkensstallen op de Scheiweg, die hemelsbreed zo'n zevenhonderd meter van de nieuw te bouwen woonwijk liggen. "Wij wonen er nog iets verder vandaan, maar hebben daar vaak hinder van. Van aggregaten die staan te loeien, of 's nachts van herrie als er wordt gewerkt. Daarbij heb ik bij mijn woning een tijdlang het fijnstof gemeten: de cijfers waren in alle omstandigheden diep rood. Dat de fijnstof alleen van de Scheiweg is natuurlijk moeilijk te zeggen."

'Hier code rood met stank, fijnstof, herrie en vliegen'

Met enkele medebewoners diende Laurensse al eerder een zienswijze in aangaande voorgenomen nieuwbouw in Leunen Zuid. "Wij geven daarin aan om een fysieke nulmeting betreffende stank, fijnstof, geluid en vliegen te laten uitvoeren. Dit ook om een adequate handhaving van de gezondheid en het leefgenot voor de nieuwe bewoners mogelijk te maken." Maar van een nulmeting wil de gemeente niets weten. "Wij willen bescherming en verbetering van het leefmilieu en een veilig en gezonde leefomgeving. Daar hoort een nulmeting bij", aldus Laurensse na zijn spreekbeurt."

Lees verder op pagina 22.