Afbeelding
Foto: Persfoto

Wereldpoppen in Wereldpaviljoen

STEYL | De culturele attractie het Wereldpaviljoen in Kloosterdorp Steyl, dat mede draait op de inzet van meerdere vrijwilligers uit de gemeente Venray, gaat zondag 13 juni weer open voor het publiek. Na bijna een jaar te zijn gesloten vanwege de pandemie is publiek weer welkom.


Nieuw in het Wereldpaviljoen is een expositie van folkloristische poppen uit de hele wereld. Deze zijn verzameld door textiel-ingenieur Noud Verhulst uit Susteren. De 81-jarige Verhulst reisde voor zijn werk de hele wereld over en verzamelde overal folkloristische poppen. Zijn hele verzameling van meer dan vijfhonderd poppen heeft hij onlangs aan het Wereldpaviljoen in Steyl geschonken. De poppen zijn uitgestald in vitrines in de hal en de douane ruimte van het Wereldpaviljoen. Bijzonder zijn ook drie rode kistjes uit China met porseleinen beeldjes. In een kistje liggen 56 porseleinen beeldjes voorstellend de volkeren van China. In het andere kistje zijn beeldjes van de Chinese keizers te zien. In een derde doos is de Chinese opera uitgebeeld met enkele beeldjes. In de vitrine is ook een schaakbord met unieke gegoten schaakstukken uit Congo te bezichtigen.

Een bezoek aan het Wereldpaviljoen is vooral zelf beleven en ervaren hoe het leven elders in de wereld is. Het begint al met een vliegreis in een echte Fokker 50 naar een andere wereld met bezoeken aan Nicaragua en Ghana. Vlak voor de pandemie lanceerde het Wereldpaviljoen de VR-expericiens in het Ghana inleefatelier met onder andere een bustocht door Ghana en een 360-graden bezoek via VR-brillen in Ghanese dorpen en markten. Bovendien kunnen bezoekers via VR-brillen en zittend in een boot op zeer realistische wijze een boottocht met vluchtelingen van Afrika naar het eiland Lampedusa meemaken. Jeugdigen bezoekers kunnen ook aan de slag door van hout en bierdopjes speelgoedauto’s in elkaar te zetten of armbandjes en geluksamuletten te maken.


Bezoekers moeten zich van tevoren telefonisch aanmelden. Dat kan via telefoonnummer 06-42983647. In het Wereldpaviljoen gelden de RIVM-maatregelen van het dragen van een mondkapje en anderhalve meter afstand. Het Wereldpaviljoen is elke woensdag- en zondagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.


Foto: een deel van de verzameling. Foto: Wereldpaviljoen.