Piet en Maria Spelt stralen in de kinderhoek van Roojboek.
Piet en Maria Spelt stralen in de kinderhoek van Roojboek. Foto: Willem Menting

Klaar voor Roojboek 2.0

Venray | Boek- en kantoorvakhandel Roojboek heeft deze week de deuren geopend op de nieuwe locatie aan het Schouwburgplein 2 in Venray. De boekhandel van Piet en Maria Spelt sloot de deuren van hun zaak in de Schoolstraat definitief. De twee zijn klaar voor een frisse start. "Het voelt echt als Roojboek 2.0", vertelt Piet Spelt enthousiast over de verhuizing van de boekhandel.


Omdat het huurcontract voor het pand aan de Schoolstraat afliep, ging Spelt op zoek naar een vervangende locatie. Het pand aan het Schouwburgplein leek onbereikbaar, maar uiteindelijk kwamen de partijen er snel uit. "We hebben een goed gesprek gehad en uiteindelijk bereikten we snel een overeenkomst. Het is een wereld van verschil met onze vorige locatie. Het winkelgedeelte is maar twee vierkante meter groter, maar we hebben nu een ruim magazijn waar we onze voorraad kunnen stallen. Dat was op onze oude locatie niet mogelijk. Daar moesten we zoeken naar alternatieve manieren van opslag."


Kansen

Ook voor boek- en kantoorhandels is de coronapandemie zwaar. Spelt is blij dat hij zijn klanten weer in de winkel kan ontvangen. Als heeft de coronacrisis ook kansen geboden voor Roojboek. "De verkoop via onze website is met misschien wel driehonderd procent gestegen. Veel klanten hebben ons, ook toen de fysieke winkel gesloten was, weten te vinden. We hebben veel boeken verkocht, vooral in de gemeente Venray, maar ook in Overloon en Horst. De online verkoop heeft een enorme vlucht genomen en dat merken we nu nog steeds. We versturen ook boeken naar de andere kant van het land."

Ook de laatste dagen zijn twee vakantiekrachten nog druk met het bezorgen van boeken in de regio. "Als het in de buurt is bezorgen we een boek aan huis. Dat bevalt uitstekend. Een boek is, vanwege de wet op de vaste boekenprijs, bij ons net zo duur als bij Bol.com of Amazon. Veel mensen weten dat niet, maar het is toch echt zo."

Daarnaast werkt Roojboek ook via de Nationale Boekenbon aan de bekendheid. Het logo van de Venrayse boek- en kantoorvakhandel schittert sinds kort op de boekenbon die bij Roojboek wordt verkocht. "We hebben onderling met de boekhandels contact en dan hoor je wel eens dat een boekenbon van ons bijvoorbeeld in Arnhem wordt ingeleverd. Dat is leuk om te horen."

Piet en Maria Spelt genieten nu al op nieuwe locatie


Ontvangst

Op koopzondag 30 mei openden de deuren van Roojboek aan het Schouwburgplein officieel. Aan de opening is weinig ruchtbaarheid gegeven om een grote toeloop te voorkomen. Vanwege de geldende coronamaatregelen mag immers slechts een handjevol mensen tegelijkertijd in de winkel zijn. "Ondanks dat hebben we echt meteen een topomzet kunnen draaien. Vanwege de gedwongen sluiting in december misten we de topverkopen rond Kerstmis, maar we hebben zondag gedraaid alsof het bijna een feestdag in december was. We zijn erg blij met het vertrouwen van onze vaste klanten. Het is sowieso een topweek want het is ook nog de Nationale Boekenweek. We staan weer klaar om onze klanten met open armen te ontvangen."

Meer informatie over Roojboek is te vinden op:

www.libris.nl/roojboek.

De winkel aan het Schouwburgplein 2 is daarnaast bereikbaar via telefoonnummer 0478-728000.

Afbeelding