Gilde Blitterswijck wil helderheid over subsidie gildelokaal

BLITTERSWIJCK | 'Laat ons niet in de kou staan', schrijft eerste gildemeester Jan-Willem Franssen van het Blitterswijckse Antoniusgilde in een brief aan het college en de gemeenteraad. Franssen wil uitsluitsel over de bijdrage van de gemeente aan het nieuwe gildelokaal.


Door Henk Baltussen


Het clubhuis op het gildeterrein werd in 2019 versneld gebouwd omdat het oude versleten was en lekkages vertoonde. De gildebroeders zijn toen eerder aan de slag gegaan met de nieuwbouw. De bouwkosten van vele tienduizenden euro's hebben ze zelf voorgeschoten. Want harde afspraken over een subsidiebijdrage waren nog niet gemaakt. Volgens Franssen zijn al vele gesprekken en mailwisselingen met de gemeente Venray eraan voorafgegaan. In november 2018 deed het Antoniusgilde een eerste aanvraag voor een omgevingsvergunning. Gesprekken met ambtenaren, toenmalig wethouder Carla Brugman en oud-burgemeester Hans Gilissen volgden. De seinen leken op groen te staan. "De subsidie zou allemaal goed gaan komen", herinnert Franssen zich nog. "Ook de burgemeester stond er helemaal achter. In juli 2019 kwam vanuit het gemeentehuis het bericht dat binnen het huidige accommodatiebeleid, geen ruimte was voor onze subsidieaanvraag. Na een gesprek in september 2019 met wethouder Anne Thielen gaf ze aan toch nog eens binnen het college de subsidiebijdrage ter sprake te brengen. In november hoorden we dat het was besproken, maar duidelijkheid was er nog niet. Vervolgens bleef het een jaar stil."

Tot zijn verbazing zag Franssen het clublokaal van het gilde niet opgenomen in het laatste accommodatiebeleid van de gemeente Venray, waar de raad onlangs goedkeuring aan gaf. Daarom voelde Franssen zich, zoals hij het zelf noemt, 'noodgedwongen verplicht' om namens het St. Antonius-Abt Gilde te Blitterswijck de genoemde brief te schrijven. 'Daar ik mij geen weg meer weet, in het bereiken van onze gemeente', schrijft hij.

Franssen snapt het niet meer. "We doen ook aan sport, want schieten is sport, aan vendelen en trommelen. We hebben daarvoor sponsors, kortom: het is allemaal netjes geregeld. Dit speelt inmiddels al tweeënhalf jaar. We willen nu graag antwoorden. Waarom zijn we niet opgenomen in het accommodatiebeleid, wat is er aan de hand?" De laatste informatie is dat Remco Zwartkruis, beleidsontwikkelaar maatschappelijke ondersteuning bij de gemeente Venray, ermee aan de slag gaat.