Burgemeester Luc Winants begroet het koningspaar voor het gemeentehuis.
Burgemeester Luc Winants begroet het koningspaar voor het gemeentehuis. Foto: Provincie Limburg

Koninklijk paar bezoekt Venray [Video]

Venray | Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten vorige week donderdag (27 mei) een streekbezoek aan Noord-Limburg. De eindbestemming was het gemeentehuis in Venray. Daar ging het koninklijk echtpaar onder meer in gesprek met leerlingen van het Raayland College over mentale gezondheid. Zowel de koning als koningin onderstreepte het belang van een open gesprek over psychische klachten.



Het gesprek met de leerlingen kwam snel op gang, zegt preventiemedewerker van Vincent van Gogh en gespreksleider Judith Tonnaer: "In eerste instantie vinden jongeren mentale gezondheid een raar of eng onderwerp. We merken dat het helpt als anderen open zijn over de psychische klachten die zij ervaren. Dan durven jongeren hun verhaal ook te delen. Dat nu de koning en koningin aandacht schenken aan het belang van mentale gezondheid geeft de jongeren een extra boost."

Willem-Alexander en Máxima spraken ook met deskundigen op gebied van mentale gezondheid bij jongeren, onder meer van ggz-instelling Vincent van Gogh. De populaire Limburgse YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman schoven bij het gesprek aan als ambassadeurs van de stichting Durf Te Vragen. Het streven naar een mentaal gezonde generatie kwam uitgebreid aan bod. Annemiek Kuijer van Vincent van Gogh vertelde het koninklijk paar: “Ik zie jongeren vaak pas als problemen al uit de hand gelopen zijn. Liever zie ik ze helemaal niet in de specialistische ggz terechtkomen. Om dat te bereiken moeten we binnen onze netwerken op het goede moment de juiste zorg bieden. Zo worden jongeren mentaal weerbaarder.”

Tijdens het koninklijk bezoek werd ook ingegaan op de nog te starten TABOEIEND mindexperience, een virtuele beleving in de klas. De experience, ontwikkeld door Durf Te Vragen en Vincent van Gogh, moet jongeren een positieve kijk geven op mentale gezondheid en ze motiveren om hun verhaal te delen. "Door te praten over beginnende psychische klachten wordt de kans op ernstigere psychische aandoeningen verkleind", licht Tonnaer toe.

Dylan Haegens en Marit Brugman genoten van hun ontmoeting met de het koninklijk paar. "Het was fantastisch. Echt super tof om de koning en koningin in het echt te ontmoeten. Dat ze dan ook nog voor ons komen om te kijken wat wij met onze stichting doen is helemaal top", vertelt Dylan enthousiast.

Met hun stichting Durf Te Vragen en het project TABOEIEND helpen zij jongeren met het herkennen en erkennen van psychische problemen zoals angst, depressie, dwang, trauma of eetproblemen. De stichting streeft naar een betere en snellere verbinding tussen jongeren en professionals. "TABOEIEND is een reizende experience en we gaan eigenlijk al twee jaar langs middelbare scholen, maar vanaf 17 juni gaan we het project echt lanceren en dan gaan we hopelijk nog veel meer kinderen en jongeren helpen", zegt Marit.

Koning en koningin spraken over mentale gezondheid

Het populaire Venrayse koppel hoorde dat koningin Máxima eigenlijk niet zou deelnemen aan het streekbezoek, maar vanwege de onderwerpen die in Venray werden besproken, sloot de koningin alsnog aan. "Ze kwam onder meer om te horen wat wij met onze stichting doen en ze ging ook in gesprek met jongeren die TABOEIEND hebben gedaan. Dat is wel echt heel erg tof."

Marit legt uit dat het belang van hun stichting de afgelopen maanden onder meer vanwege de coronapandemie alleen maar is gegroeid. "Het is ontzettend belangrijk dat er ruim aandacht is voor psychische gezondheid bij kinderen en jongeren. Ik hoorde onlangs dat het aantal aanmeldingen bij eetstoornisklinieken explosief is gestegen. Het afgelopen jaar zelfs met 63 procent. Dat geeft wel aan dat het echt nodig is om over deze problemen te spreken. Het is nu belangrijker dan ooit en daar zetten wij ons met de volle honderd procent voor in."

De Venrayse jongeren vertelden de koning en koningin over hun mentale weerbaarheid en de invloed van corona op hun mentale gezondheid. Ze spraken onder andere over hoe om te gaan met angst, somberheid en eetproblemen. Máxima benadrukte dat het belangrijk is dat jongeren leren hun emoties te herkennen, benoemen en uiten. Samen moeten we het taboe op psychische klachten doorbreken, vindt de koningin.

Afbeelding