Afbeelding
Foto: Willem Menting

Leerlingen in gesprek met koning [Video]

Venray | Loes Verstraelen, Inoah Zwennicker, Lukas Blankers, Siem van der Heijden en Dirk in de Rijp hadden afgelopen donderdag de bijzondere eer om in gesprek te gaan met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het bijzondere gesprek van de leerlingen uit klas HA2C van het Raayland College vond plaats in het gemeentehuis in Venray. Ook mentor Jeannet Badr schoof aan.


Aanvankelijk zou het gesprek plaatsvinden met de gehele klas, maar dat was vanwege de coronabeperkingen niet mogelijk. "Toen ik woensdag hoorde dat ik een dag later de koning zou spreken, vond ik dat wel shocking", vertelt Inoah enthousiast. "Was wel een heel gemoedelijk gesprek", zegt Loes.

Tijdens het onderhoud, dat een klein halfuur duurde, ging het onder meer over mentale gezondheid en ook psychische problemen. Voor de klas HA2C was dat een zwaarbeladen onderwerp. Eind vorig jaar verloren zij immers een klasgenoot door een tragisch verkeersongeval. "We hebben het onder meer gehad over rouwverwerking. De koning en koning hebben zelf meegemaakt hoe het is om iemand in de familie te verliezen en het koninklijk paar was heel geïnteresseerd en meelevend. Het was een heel bijzonder en oprecht gesprek", vertelt Badr.

"Ik heb geleerd dat het goed is om over je problemen te praten", zegt Dirk. "Ook bekende Nederlanders hebben problemen, terwijl hun levens er voor de buitenwereld altijd schitterend uitzien."

De problemen werden onder meer bespreekbaar dankzij een project van YouTuber Dylan Haegens en zijn vriendin Marit Brugman. Samen met hun team runnen zij de stichting Durf te Vragen waarmee ze onder meer de taboes op psychische klachten willen doorbreken. "We hebben het project TABOEIEND gedaan van deze stichting en daar hebben we veel van geleerd. Vooral dat het goed is om over je problemen te praten. Ook als dat moeilijk is", zegt Siem.

Foto: Willem Menting.