Afbeelding
Foto: persfoto

Claessens aan tafel bij informateur

Den Haag/Venray | Frank Claessens zat afgelopen vrijdag samen met verschillende andere vertegenwoordigers uit het midden- en kleinbedrijf (MKB) voor een gesprek aan tafel bij informateur Mariëtte Hamer. Volgens de Venraynaar, financieel directeur bij Interal TC, werd er vooral gesproken over de coronacrisis en de gevolgen daarvan. "Daar hebben veel bedrijven nog jaren last van. Er is in bepaalde sectoren langer steun nodig vanuit de overheid", vertelt Claessens, die in Den Haag aanschoof namens de evenementensector.


Hamer is, naast informateur, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), een adviesorgaan voor de regering. Ze onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een nieuw kabinet en gaat daarbij ook in gesprek met partijen uit het bedrijfsleven. "Ze vroeg ons onder meer wat wij als maatschappij van de nieuwe regering verwachten en welke gedachtes wij zouden steunen? Er moet brede steun komen voor het nieuwe kabinet, ook vanuit de Tweede Kamer. Dat is onder meer van belang als er bijvoorbeeld een minderheidskabinet komt. Ze hebben daarom ook naar onze mening gevraagd en vanuit de evenementenbranche en de metaalbewerking heb ik mijn zegje gedaan."


Het gesprek duurde anderhalf uur en ging daarnaast over de transitie van de coronacrisis naar het herstel. "De steunmaatregelen voor onze branche moeten zeker verlengd worden. Voor een kermisexploitant valt er dit jaar bijvoorbeeld nog weinig te halen. Ik verwacht dat de evenementenbranche eind augustus weer op gang komt en dan zijn er nog maar een paar weken van het seizoen over voor de kermisexploitanten. En in de wintermaanden valt er niks te verdienen voor deze groep, dus steun is nodig. Voor specifieke groepen moeten er oplossingen worden geboden."

Bij Interal TC zijn de eerste aanvragen inmiddels al binnen en schept het Europees kampioenschap voetbal weer wat werk. "We zijn er nog lang niet. De afgelopen week hebben we bijvoorbeeld ook veel voor het Songfestival in Rotterdam kunnen doen, maar ook dat was niet zoals het aanvankelijk was bedoeld. Nu hebben we met onze systemen één ruimte ingericht en normaliter zou er een aparte greenroom zijn en ook nog een feesthal voor andere festiviteiten. Dat viel nu vanwege de coronamaatregelen allemaal weg."


Interal TC is erg afhankelijk van de situatie in andere landen en ook de verschillende veiligheidsregio's in Nederland. "We moeten vooral blijven vaccineren, want dan komen we dichter in de buurt van waar we met zijn alle graag willen zijn. De overheid moet dan wel de maatregelen durven loslaten. Het publiek staat te popelen, dat weet ik zeker, maar de rem moet er dan wel een keer af. Wanneer dat is, dat durf ik echt niet te voorspellen."

Ook Interal TC heeft nog langere tijd steun nodig van de overheid. Het bedrijf heeft namelijk tijdens de coronacrisis schulden opgebouwd bij de Belastingdienst en bij banken. "We moeten een termijn af kunnen spreken over de terugbetaling van die schulden. Als dat in een keer moet, dan vallen er nog veel bedrijven om als de coronacrisis voor het gros van de mensen al voorbij lijkt. Wij hebben nog steeds medewerkers ondergebracht bij andere bedrijven. Zo werken er nog vijf bij onze buurman Blitta en zijn er twee elders aan het werk. Het heeft allemaal veel langer geduurd dan we hadden verwacht."

Toch zijn er meer problemen in het bedrijfsleven. Zo worden investeringen uitgesteld en dat heeft dan weer gevolgen voor andere bedrijven. "Dat legde Fons Jurgens vrijdagmiddag uit. Hij is directeur van de Efteling en alleen bij het pretpark is al meer dan 200 miljoen euro aan investeringen uitgesteld." Claessens kijkt met een goed gevoel terug op het gesprek met de ondernemers en de informateur. "We hebben het ook over de proefevenementen van Fieldlab gehad. Daar zijn nogal wat onjuistheden over verteld. Die zouden 900 miljoen hebben gekost, maar dan heb je het vooral over de teststraten en de randzaken. De evenementen zelf hebben vier miljoen gekost. Ook bij het evenement van Radio 538 op Koningsdag zouden wij als Interal TC veel werk kunnen leveren, maar dat ging vanwege de druk op het evenement niet door. Het is zoals het is en we willen nu vooral vooruitkijken en het aan de voorkant goed regelen. Per 1 juli kan er weer meer en dan krijgen we hopelijk het vertrouwen van de veiligheidsregio's. De overheid geeft ons straks de richtlijnen en die kunnen per regio weer worden aangepast. Vanuit Den Haag moet er duidelijkheid komen."


Ondanks de huidige crisissituatie redt Interal TC zich voorlopig. "Met de huidige modus die wij hebben bedacht gaat het redelijk. We hebben mensen uitgeleend en hebben daarnaast nog twintig procent werk en de steunmaatregelen. Onze liquiditeitspositie hebben we redelijk op peil kunnen houden. We bouwen een schuld op bij de overheid, maar die kunnen we uitgesmeerd terugbetalen en op die manier kunnen we ook weer investeren in nieuwe technieken en apparatuur. Er liggen veel uitdagingen op ons pad en daar gaan we creatief mee om. We zijn nu al ver gekomen."


Op de foto Dirk Stans (Eurocircuits N.V.), Mart Vergouwen (I-SEC International Security), Paul van Tilburg (Van Tilburg Mode & Sport), Martine de Knoop (The Travel Club), Fons Jurgens (Efteling), Robér Willemsen (Koninklijke Horeca Nederland), Frank Claessens (Interal T.C.), Jacco Vonhof (MKB-Nederland) en Mariëtte Hamer (informateur).