Advies aan raad: nu geen plaats voor Windpark Venray

VENRAY | Uit de verkenningsfase blijkt dat er voor windmolens op dit moment geen plaats is in Venray. Daarmee neemt het college de conclusies over zoals verwoord in het rapport dat is opgesteld naar aanleiding van het haalbaarheidsonderzoek naar een windpark in Venray. Het college adviseert de gemeenteraad dan ook geen vervolgstappen te zetten naar de bouw van windmolens op Venrays grondgebied.


Door Henk Baltussen


De verkenning naar de haalbaarheid van een windpark in Venray startte februari vorig jaar onder leiding van Frank van Bussel, door het college aangesteld als gebiedsmanager. De eerste conclusie was dat door de aanwezigheid van vliegveld De Peel alleen in het oostelijk deel van de gemeente Venray een windpark met drie, vier of vijf turbines zou kunnen komen. Er werden vier mogelijke locaties aangewezen in het gebied, dat grofweg wordt omsloten door Geijsteren, Wanssum, Oirlo, Castenray en Leunen. Het meest gunstige gebied ligt in de nabijheid van Golf & Countryclub Geijsteren. Maar de verkenners vingen vervolgens bot bij Stichting Landgoed Geijsteren, die weigerde grond ter beschikking te stellen voor windmolens. Omdat ook drie zoekgebieden bij Oirlo, Castenray en zuidelijk van de N270 wegvallen, omdat daar slechts twee turbines kunnen staan (drie is minimaal met het oog op de kosten), bleef er goedbeschouwd niets meer over. Wel wordt in het rapport de mogelijkheid geopperd om twee zoekgebieden aan elkaar te koppelen, zodat daar maximaal zes turbines kunnen komen.

Een ander probleem is dat het draagvlak voor een windpark te klein bleek. Dat wees een enquĂȘte uit waarbij 69 procent zich tegen windmolens uitsprak, een kleiner deel was neutraal een nog kleiner deel was voor. Ook (digitale) informatiebijeenkomsten met inwoners leverden vooral tegengeluiden op. "In een aantal dorpen heeft de verkenning geleid tot emotionele discussies tussen voor- en tegenstanders", zegt wethouder Jan Jenneskens in het rapport. "Er bestaat zelfs het risico dat dit blijvende gevolgen heeft voor het gemeenschapsgevoel in deze dorpen. Daarom willen we deze verkenning afronden en de resultaten nog voor de zomer presenteren aan de gemeenteraad. Hierdoor komt er duidelijkheid voor inwoners over een eventueel vervolg."

GroenGeijsteren (GG), dat zich tegen windmolens in de omgeving keert, is blij met de uitkomst van de verkenning, maar houdt rekening met addertjes onder het gras. "Tussen de regels door lees je dat de deur nog op een kier staat", zegt Dionne Boks van GG. "Zoals de mogelijkheid om twee zoekgebieden aan elkaar koppelen. Die vraag blijft in het rapport openstaan. We denken graag mee over andere oplossingen. Zoals opslag en besparing van energie. Waarom zou Venray daarin niet voorop kunnen lopen? We willen daar graag met de wethouder over in gesprek." Belangengroep Leefbare Dorpen schaart zich achter Boks.