Pijlen op Wells Meer

VENRAY | Het Venrayse college wil komende maand met de gemeente Bergen een intentieverklaring ondertekenen om deel te nemen aan het megaproject Energielandgoed Wells Meer. Dat laten B en W de gemeenteraad in een brief weten. De verklaring houdt niet automatisch in dat Venray mede-eigenaar wordt van het energiepark.


Maar de ondertekening kan wel worden gezien als een tussenstap daarnaartoe. Wells Meer, oostelijk gelegen tussen Well en Wellerlooi dicht bij de Duitse grens, wordt met een oppervlakte van ongeveer 400 hectare de grootste locatie in Nederland waar op grote schaal duurzame energie opgewekt gaat worden. De verwachting is dat het energielandgoed 251.000 MWh/jaar opwekt met ruim 1 miljoen zonnepanelen en 41.000 MWh/jaar met vier windturbines. Hiermee kunnen bijna 98.500 huishouden voorzien worden van elektriciteit. Daarmee is de gemeente Bergen in 2030 in één klap energieonafhankelijk. In welke mate deelname aan het Bergense project van invloed is op de doelstelling van Venrayse energieverduurzaming, is nog onduidelijk.

Voor de gemeenteraad zal de brief niet als een verrassing komen. September vorig jaar werd de raad al bijgepraat over het Wells Meer. Want Venray wordt hoe dan ook betrokken bij dat energieproject, omdat de stroom vanaf de andere kant van de Maas moet worden geleverd aan het Enexis-station op Keizersveld in Venray. De gemeente Bergen deed Venray het aanbod voor ondertekening.
Door enkele onzekerheden houdt Venray de boot van definitieve deelname nog even af. Er zijn wat onzekerheden over de subsidie die moet worden aangevraagd, hoe zit het nu precies met de aansluiting op Keizersveld en aan de financiële paragraaf zitten nog open eindjes. Het college verwacht over twee jaar antwoorden op deze vragen te hebben, waarna de gemeenteraad een definitief voorstel kan verwachten over projectdeelname. Een extern bureau zocht al eerder uit dat deelname aan een duurzaam energieproject als Wells Meer een rol kan hebben in de energietransitie van Venray.

Tijdens het Sprekersplein van 1 juni wordt een presentatie over Energielandgoed Wells Meer gegeven.