Het enthousiaste projectteam bij De Linde in Oirlo.
Het enthousiaste projectteam bij De Linde in Oirlo. Foto: Rikus ten Brücke

De Linde in startblokken

Oirlo | De grootscheepse renovatie van gemeenschapshuis De Linde in Oirlo kan beginnen. Tenminste, als het aan het projectteam en alle enthousiastelingen in het in Venrayse kerkdorp ligt. Om te kunnen starten moet er nog wel het een en ander gebeuren. De werkgroep heeft immers aan de gemeente Venray een hogere bijdrage gevraagd, er moet een bedrag 196.000 euro in de begroting worden gedicht door acties, sponsoren en de verkoop van obligaties. "Verder zijn wij er klaar voor. We hebben sinds 2014 met heel veel vrijwilligers hard aan het plan gewerkt", vertelt Paul Classens, voorzitter van de projectgroep, enthousiast.


Afgelopen donderdag kwam de beoordelingscommissie van de gemeente Venray op bezoek om middels een presentatie de plannen te beluisteren en het gebouw grondig te bekijken. Het plan wordt in augustus gepresenteerd aan de commissie Leven en eind september beslist de gemeenteraad erover. De projectgroep vraagt de gemeente Venray uiteindelijk om iets meer dan 1 miljoen euro. Aanvankelijk ging het om een bedrag van ruim 7,3 ton. "Er is in al die tijd veel veranderd. De bouwkosten zijn gewoon veel hoger dan een paar jaar geleden en er dienen veel duurzaamheidinvesteringen plaats te vinden. Daarnaast hebben we verschillende investeringen al gedaan. Het plan is volledig klaar. Als we vanuit de gemeente groen licht krijgen, zouden we een dag later al de vergunningaanvragen de deur uit kunnen doen." Onder het principe Schoon door de poort wordt De Linde verder ontwikkeld. Volgens Classens is er al veertig jaar geen grote renovatie verricht. "Daar komt nu verandering in. Het café dreigt ook uit het dorp te verdwijnen, we willen van De Linde dus ook een ontmoetingsplek maken voor alle dorpsgenoten. Daarnaast krijgen alle verenigingen een plek in het vernieuwde gemeenschapshuis. Iedereen staat achter het plan en volgens mij is heel Oirlo enthousiast. Heel veel dorpsgenoten dragen op een of andere manier een steentje bij en daar ben ik trots op."

Helemaal energieneutraal wordt De Linde niet. Dat is volgens Classens onmogelijk. Volgens hem heeft de gemeente Venray daar begrip voor. "We hebben onderzocht of nul op de meter haalbaar was, maar dat is in dit gebouw niet te doen. Dan zouden de kosten nog hoger oplopen. We doen veel aan duurzaamheid. Zo wordt alles geïsoleerd, komt er een warmtepomp en doen we nog meer aanpassingen. Het gebouw wordt straks weer toekomstbestendig." Het complete project loopt nu al acht jaar. Het schrijven van het plan, de diverse onderzoeken en het in beeld brengen van de financiële haalbaarheid hebben lang geduurd. Onder meer Maurice Bergmans van ontwikkelingsbureau Arcadis droeg een flink steentje bij aan het project. "Het plan is perfect voor Oirlo. De Linde wordt niet te groot en ook zeker niet te klein. Er komt onder meer een nieuwe keuken die door ouderen gebruikt kan worden voor activiteiten. Het extra geld is nog niet toegezegd door de gemeente, maar daar hopen we natuurlijk wel op. Anders wordt het een moeilijk verhaal. Iedereen is zoals ik al zei enthousiast. We moeten het ijzer smeden als het heet is."

Op de foto de leden van Projectteam De Linde: Nicole Geurts, Peter Gommans, Ton Jenneskens, Theo Peeters, Leon Loonen, Twan Peeters, Jan Nelissen, Paul Classens, Maurice Bergmans (KNHM) en Ingrid Janssen (v.l.n.r.). Marie-Elle Deenen en Ingrid Leermakers ontbreken op de foto.

Afbeelding