Familie Poels uit Oostrum.
Familie Poels uit Oostrum. Foto: Werkgroep Oude Foto

Familie Poels

Venray | Antonius Johannes Jacobus Poels werd op 31 juli 1888 aan de Langstraat in Venray geboren als zoon van Hendrikus Poels en Hendrika Johanna Maria in 't Groenewolt.


Hij trouwde op 15 september 1913 in Venlo met Fientje van Liebergen. Josephina Anna Jeanette van Liebergen werd op 19 maart 1888 in Venlo geboren als dochter van Hendrik Joseph Hubert van Liebergen en Emilia Wilhelmina Johanna Henrietta Marechal. Antoon en Fientje kregen zes kinderen waarvan een dochter levenloos werd geboren.


Antoon liet een vrijstaande villa in Oostrum bouwen. Deze villa kreeg de naam Villa Josephine (Stationsweg 142 te Oostrum), genoemd naar zijn echtgenote.


De eerste steenlegging vond op 1 april 1913 plaats door zijn toen toekomstige echtgenote Josephine van Liebergen. Anno 2021 heeft het pand de bestemmingen: wonen, kantoor, praktijk en horeca.


Antonius Poels had van 1911 tot 1928 een leerfabriek in Oostrum. Deze fabriek lag rechts van Villa Josephine. Het specialisme van deze fabriek was vache(runder)leder, zwart en bruin tuigleder. De leerfabriek werd in 1928 overgenomen door de heer Gatzs, een Oostenrijkse leerfabrikant en brandde in 1932 tot de grond toe af.


Fientje overleed op 12 februari 1928 te Oostrum. Antoon trok in bij zijn ouders aan de Langstraat in Venray. Hij overleed op 8 december 1945 te Venray. Op de linker foto v.l.n.r.: Jo, Mia, vader Antoon Poels, Zus / Laura, Henny en Paul. Op de rechter foto Antoon en Fientje kort nadat ze trouwden.

Bron: Stichting Historische Kring Oostrum en Spraland, collectie Adrienne de Rooij-Poulisse. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.

Werkgroep Oude Foto.

 Familie Poels uit Oostrum.