Gijs Schapendonk: "De fijne kneepjes van het vak leer je in de praktijk"
Gijs Schapendonk: "De fijne kneepjes van het vak leer je in de praktijk" Foto: Karin de Jonge

Horeca stelt deuren open

Venray | Acht zij-instromers kwamen afgelopen maandag bij elkaar in Parkhotel Horst voor een kick-off van WellDone. De bijeenkomst is de start van het carrièretraject WellDone, een initiatief van WerkgeversServicepunt Noord-Limburg (WSN). Vijf lokale horeca-ondernemers, onder wie Gijs Schapendonk van Proeflokaal Goesting in Venray, slaan daarbij de handen ineen. samen met Koninklijke Horeca Nederland, WSN, Leerwerkloket Noord-Limburg en Foodlab Limburg. Het gezamenlijke doel? Aan de grote vraag naar horecapersoneel voldoen.


De horeca heeft een zware tijd achter de rug. Nu langzaam het licht aan het einde van de tunnel schijnt, schreeuwt de branche om personeel. Alles wordt uit de kast gehaald voor een succesvolle zomer, maar goede medewerkers liggen niet voor het oprapen. “Daarom initieerden wij het project WellDone”, leggen Jessica de Greef en Ingrid Peeters van WerkgeversServicepunt Noord-Limburg uit. “Binnen dit project bieden we zij-instromers de mogelijkheid om met behulp van een praktijkgerichte opleiding aan de slag te gaan in de horeca. Anderzijds voldoen we aan de grote personeelsvraag van horeca-ondernemers. Het is een win-winsituatie.”

Partijen werken samen voor het beste eindresultaat

Parkhotel Horst, De Schatberg en Fun & Entertainment Centrum Sevenum, proeflokaal Goesting in Venray, MFCC ’t Raodhoes in Blerick en Van der Valk Venlo committeerden zich aan het WellDone project. Samen met Koninklijke Horeca Nederland, Leerwerkloket Noord-Limburg en Foodlab Limburg stomen ze zij-instromers in slechts zes weken klaar voor het horecavak. Dat doen ze enerzijds door leerwerkplekken in de praktijk aan te bieden, anderzijds door theorie toegankelijk te maken.


Caroline Tebbens van Leerwerkloket Noord-Limburg: “Het unieke aan dit project is dat alle partijen samenwerken voor het beste eindresultaat. Om WellDone te laten slagen zijn enthousiaste werkzoekenden, ondernemers, vakprofessionals, opleiders en financieringsorganisaties bij elkaar gebracht. Samen hebben we dit project vormgegeven.”

'Een mooie uitgangspositie voor zij-instromers'

Deelnemers hoeven geen heuse ‘horecatijger’ te zijn

Begin mei ging het WellDone project van start met een online campagne. Geïnteresseerden meldden zich aan en werden door middel van een kennismakingsgesprek geselecteerd voor het vervolgtraject. Gijs Schapendonk, eigenaar van Proeflokaal Goesting in Venray, vertegenwoordigt de horeca-ondernemers. “Deelnemers hoeven geen diploma te hebben of een heuse ‘horecatijger’ te zijn. Vriendelijkheid en gastvrijheid zijn veel belangrijker. De fijne kneepjes van het vak leren we de kandidaten wel in de praktijk.”

Tijdens de kick-offbijeenkomst afgelopen maandag maakten de acht geselecteerde deelnemers kennis met elkaar, met begeleider Coco Yau (Foodlab Limburg) én met de potentiële werkgevers. Ook ontvingen ze hun werkrooster en ondersteunende theorie; praktische informatie om de dag daarop meteen aan de slag te gaan. Want dat is de volgende stap in het carrièretraject; praktijkervaring opdoen.


“Met tien masterclasses bij de deelnemende bedrijven bepalen we na vier weken welke werkzaamheden en welk horecabedrijf het beste bij de zij-instromer past”, legt ‘mentor’ Coco uit. Vervolgens draaien de medewerkers twee weken mee in het gekozen bedrijf om daarna een contract te tekenen en volop aan de slag te gaan. “Wij bieden baangarantie, flexibele werktijden en een passende vergoeding; een mooie uitgangspositie voor zij-instromers”, besluit Gijs het verhaal.

Kans om het horecavak te leren

WellDone is een initiatief van WerkgeversServicepunt Noord-Limburg; een samenwerkingsverband van UWV, verschillende Noord-Limburgse gemeenten en de sociale werkplaatsbedrijven INTOS, NLW Groep en WAA Groep. Binnen het WellDone project krijgen zij-instromers de kans om het horecavak te leren en aan de slag te gaan bij diverse werkgevers in de regio.

Afbeelding