Niels Nielen uit Venray is klaar voor een nieuwe uitdaging.
Niels Nielen uit Venray is klaar voor een nieuwe uitdaging. Foto: eigen foto

Nieuwe uitdaging Niels Nielen

Venray | Een nieuwe uitdaging voor keeperstrainer Niels Nielen (38) uit Venray. Hij gaat bij FC Utrecht aan de slag als keeperstrainer van Jong FC Utrecht en coördinator van de keeperstrainers binnen de jeugdopleiding. Nielen: "De club heeft een hele goede naam als het gaat om opleiden van keepers. Afgelopen seizoen zijn meerdere keepers uit de opleiding geselecteerd voor verschillende leeftijdscategorieën van Nederlandse jeugdteams. Daarnaast zitten er twee keepers in de voorselectie van Jong Oranje voor het EK deze zomer. Uitdaging genoeg om bij FC Utrecht aan de slag te gaan."


De sollicitatie en uiteindelijk de keuze voor Niels Nielen kwam niet-alledaags tot stand. Eind februari werd de vacature door FC Utrecht op LinkedIn geplaatst.

"Niet heel gebruikelijk, meestal worden deze functies ingevuld vanuit het netwerk van mensen binnen de voetbalclubs. Ik had via LinkedIn al een connectie met Stefan Postma, keeperstrainer van het eerste elftal en verantwoordelijk voor het invullen van de functie. Ik had hem al eens gesproken op een conferentie voor keeperstrainers. Ik heb toen even contact met hem opgenomen om wat vragen te stellen en daarna gesolliciteerd via een brief en mijn cv."

Uiteindelijk reageerden veel keeperstrainers op de sollicitatie en werd door FC Utrecht een selectie van vijf kandidaten gemaakt. Samen met een keeperstrainer van FC Dordrecht en een uit de jeugd van PSV kwam de Venraynaar op de shortlist van drie kandidaten.

Na een analyse van het duel Excelsior-FC Utrecht en het geven van een training op het complex van FC Utrecht bleven nog twee kandidaten over. Een laatste training waarin hij moest improviseren, gaf uiteindelijk de doorslag. "Achteraf bleek dat ze dit bewust zo gedaan hadden om te kijken hoe ik zou reageren op zo'n situatie. Gelukkig heb ik daar geen problemen mee en de training verliep vlekkeloos. Na het geven van die training kreeg ik eigenlijk al direct te horen dat ik de voorkeur zou krijgen."

Nielen gaat fulltime aan de slag bij de eredivisieclub uit de Domstad. Dagelijks legt hij de route Venray-Utrecht vice versa af om trainingen te geven, trainingen en wedstrijden met de staf van Jong Utrecht voor te bereiden en te analyseren en trainingen te bekijken van de keeperstrainers in de jeugdopleiding. Waarbij de manier van trainen en de ontwikkeling van alle individuele keepers binnen FC Utrecht centraal staan.

'Ik blijf de lat steeds een beetje hoger leggen'

Het omvangrijke takenpakket betekent dat hij zijn werkzaamheden bij de Duitse club Alemannia Aachen moet beëindigen. "Ik heb een leuke en leerzame tijd gehad bij de jeugd en het eerste elftal van Alemannia Aachen, maar bij FC Utrecht heb ik mijn handen vol. Daarnaast ga ik, mits ik toegelaten word, ook beginnen met de trainersopleiding UEFA B. Ik heb dus alle tijd nodig."


Voetbalschool

Vorig jaar ging Nielen van start met zijn eigen voetbalschool NN Elite Goalkeeping. Voorlopig houdt hij dit aan. "Het gaat goed. Ik ben begonnen met drie keepers en tot op heden heb ik ruim 25 keepers kunnen trainen, zowel in groepen als ook individueel. Ik heb daarnaast bij twee clubs training gegeven en aan een speciale voetbalklas van een middelbare school in Panningen. Ik ga wel kijken naar iemand die me met de keepersschool kan ondersteunen. De animo groeit nog steeds, waardoor het alleen niet meer haalbaar is. Ambitieuze keeperstrainers uit de regio die graag bij me aan zouden willen sluiten, mogen daarom altijd contact met me opnemen."

Niels Nielen:
'Ook het buitenland is een optie'

Vijf jaar geleden stopte hij als keeper om zich meer toe te leggen op het vak van keeperstrainer. Venraynaar Nielen had de ambitie om fulltime keeperstrainer te worden bij een betaald voetbalclub in Nederland.

"Ik ben super blij en trots dat het me nu gelukt is om bij FC Utrecht terecht te komen. Net als voor de keepers die ik train, blijf ik ook voor mezelf de lat steeds een beetje hoger leggen. Dus ik wil ook mezelf blijven ontwikkelen om uiteindelijk de stap te maken naar een eerste elftal van een eredivisieclub en dan het liefste natuurlijk een club die Europees voetbal speelt. Ook het buitenland is een optie. De afgelopen jaren heb ik wel mogelijkheden gehad om in het buitenland aan de slag te gaan, in bijvoorbeeld Zuid-Afrika en India. Deze landen staan echter niet bekend als grote voetballanden. In Europa kan ik me veel beter ontwikkelen om stappen te kunnen maken in mijn carrière."

Afbeelding