Hordenlopen is een moeilijke discipline voor de jeugd.
Hordenlopen is een moeilijke discipline voor de jeugd. Foto: Henk Lammen

ATV Venray biedt alternatieven aan

Venray | ATV Venray had zaterdag de derde van vier onderlinge trainingswedstrijden voor de jeugdleden tot twintig jaar op het programma staan. De atletiekvereniging besloot eerder dit jaar om deze wedstrijden te houden als alternatief voor de officiële landelijke competitiewedstrijden. Tijdens de eerste twee sessies bleven de trainingen beperkt tot officiële onderdelen die tot een bepaalde leeftijdscategorie behoorden. Zaterdag kwamen ook andere onderdelen aan de orde die niet behoren tot de gebruikelijke wedstrijdonderdelen. Dit om het bewegen door de jeugd nog meer te stimuleren en nog meer spelvreugde te leggen in de trainingen. Op zaterdag 12 juni is de vierde trainingswedstrijd.


Wim Crooijmans van ATV staat langs de baan van sportpark De Wieën in Venray. Met een stopwatch klokt hij de tijden tijdens de afsluitende loopnummers van de trainingswedstrijd. Tientallen kinderen moedigen de jeugdige atleten aan. Crooijmans is blij met de opkomst tijdens de derde trainingswedstrijd. "Door de vakantie is het aantal deelnemers iets minder dan voorgaande keren, maar gemiddeld nemen zestig tot zeventig jeugdleden met groot enthousiasme deel." Als de laatste jonge atleet over de eindstreep komt, worden alle spullen weer netjes opgeborgen voor de afsluitende trainingswedstrijd in juni. De wedstrijden dienen naast vertier voor de jeugdleden nog een ander doel. Crooijmans: "Ze worden ook georganiseerd als informatie voor de trainers, als training voor de juryleden en helpers bij toekomstige wedstrijden. De deelnemende atleten dienen zich hiervoor aan te melden en er worden officiële uitslagen opgemaakt die direct na het betreffende wedstrijdonderdeel digitaal beschikbaar zijn. Een ideale trainingswedstrijd waarin officiële wedstrijdonderdelen aan de orde komen en waarin de individuele prestaties worden vastgelegd. Die zijn te vergelijken met de wekelijkse trainingsarbeid."


Ook ATV kende sinds maart van het vorig jaar beperkingen tijdens de coronapandemie. Toch konden de jeugdtrainingen, weliswaar met beperkingen, grotendeels doorgaan. Voor de senioren waren het barre (atletiek)tijden. Crooijmans: "Voor de hardloopgroep, de triatleten en de wandelaars waren er nagenoeg geen of beperkte mogelijkheden om hun sport in verenigingsverband te kunnen beoefenen. Gelukkig kunnen het hardlopen en wandelen ook individueel worden beoefend en hiervan is ruimschoots gebruik gemaakt door de leden."

ATV Venray heeft ongeveer vierhonderd leden, verdeeld over atletiek, hardlopen, wandelen, triatlon, NSG en vrijwilligers. De jeugdafdeling bestaat uit bijna honderd leden. Het clubhuis was lange tijd gesloten, ook voor het verzamelen voor en na de training. Om binding te houden met de leden vindt de communicatie met leden hoofdzakelijk digitaal plaats. Corona heeft voor ATV grote gevolgen voor de sociale cohesie binnen de vereniging. Consequenties voor het ledenaantal heeft ruim een jaar corona nauwelijks gehad. "We danken vooral onze leden en sponsoren voor hun steun in de coronatijd", zegt Crooijmans die dankbaarheid toont voor alle steun. "Er zijn slechts enkele afmeldingen geweest en momenteel hebben zelfs een tiental 'proefleden' zich aangemeld. De vereniging hoopt dat in de komende maanden mensen zich weer aanmelden voor de beginnersgroep (Start-to-run red.) die in september opnieuw van start gaat. Ook hopen wij dat meer wandelaars zich bij ATV Venray willen aanmelden. Die kunnen dan onder begeleiding gezamenlijk gaan wandelen. De vereniging heeft ruim tachtig verschillende routes in de nabije omgeving van Venray."

Verenigingen met teamsporten kampen met een (lichte) terugloop van leden. Atletiek is ideaal om individueel te sporten. Toch vindt Crooijmans niet dat ATV voordeel heeft ten opzichte van sporten in teamverband. "Tijdens de coronatijd is gebleken dat veel mensen zijn gaan hardlopen en/of wandelen. Maar atletiek is meer dan dat. Ook in teamverband wordt getraind en deelgenomen aan landelijke competitiewedstrijden voor baan- en triatlonatleten."

Financieel kreeg de atletiekvereniging ook klappen, maar verkeert vooralsnog niet in zwaar weer. "We missen inkomsten uit de organisatie van wedstrijden en verhuur van de accommodatie voor diverse doeleinden en activiteiten. Ook dit jaar kunnen wedstrijden en activiteiten niet doorgaan. De vereniging krijgt geen of slechts in zeer beperkte mate financiële tegemoetkomingen. Dat leidt dit jaar wel tot een financieel tekort."

'Dankbaar voor de steun in deze moeilijke tijd'

Deelname aan de trainingswedstrijden is voorbehouden aan de (jeugd)leden van de vereniging. Belangstellenden kunnen zich via www.atvvenray.nl, knop ledenadministratie, wel aanmelden voor een proeflidmaatschap van vier weken. Zij kunnen dan onder begeleiding van ervaren trainers kennismaken met atletiek, hardlopen, triatlon, wandelen of sporten voor verstandelijk beperkten. Nadere informatie kan verkregen worden via info@atvenray.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding