Rob Brandsma verzorgde zaterdag een clinic bij tennisschool Maascourt.
Rob Brandsma verzorgde zaterdag een clinic bij tennisschool Maascourt. Foto: Henk Lammen

[Foto's] Rob Brandsma traint wereldtop

Venray | Op uitnodiging van tennisschool Maascourt verzorgde Rob Brandsma als fysieke trainer zaterdagmiddag een tennisclinic op de banen van Vlakwater in Venray. Een terugkeer op het oude nest voor de 40-jarige in Venray geboren Brandsma. "Het is altijd heel erg fijn om terug te gaan naar je roots. Ik liep vandaag het park op bij TC Venray en dacht meteen hoelang het geleden is dat ik daar geweest ben. Flashbacks van wedstrijden die ik hier heb gespeeld toen ik begon met spelen tot aan de landelijke competities op zondag. Mooie herinneringen."


Op 9-jarige leeftijd pakte de in Venray geboren Rob Brandsma voor het eerst een tennisracket ter hand. Hij nam tennislessen bij De Gagel in Wanssum en eenmaal met het tennisvirus besmet was de jongeling niet meer te stoppen. "Op straat, tegen de muur thuis maar het liefst veel uren maken op de tennisbaan. Alle tijd die ik had pakte ik het racket om beter te worden in het spel. Ik was geen natuurlijk toptalent, verre van dat", lacht hij. "Ik begon relatief laat met tennis, had geen super balgevoel, maar wel had ik de enorme drive en de bereidheid om hard te willen werken. Ik had veel discipline en was enorm leergierig om beter te worden in het spelletje. Veel uren maken qua training was voor mij geen probleem. Ik vond het heerlijk en had het ook echt nodig om op niveau te komen."

Bij De Gagel leerde hij Twan Lensen van Maascourt kennen. Hij maakte de overstap naar zijn tennisschool en trainde tot zijn achttiende met veel plezier onder leiding van de Venrayse tennistrainer. De absolute (Nederlandse) top zat er voor hem niet in. "Nee, daar was ik niet goed genoeg voor. De absolute wereldtop is voor bijna niemand weggelegd. Dan moet je echt exceptioneel zijn op verschillende vlakken. Toch had ik graag willen weten waar mijn top had gelegen, als ik mijn programma optimaal had kunnen invullen. Ik bedoel dan de juiste begeleiding op alle vlakken. Daar ik met regelmaat werd stil gelegd door blessures die met de kennis van nu totaal niet noodzakelijk waren en die ook vrij makkelijk voorkomen hadden kunnen voorkomen."

Blessures en het herstel daarvan maakten hem in zijn sportieve carrière bewust hoe belangrijk het is om als toptennisser fysiek in shape te zijn. Veel tennissen om fit te worden en wedstrijden aan te kunnen, is iets waar hij niet in gelooft. "Je moet fysiek klaar en voorbereid zijn om te kunnen tennissen en wedstrijden te kunnen spelen. De momenten waar je eigenlijk verder wil, nog droomt van het winnen van toernooien maar wordt tegengehouden door een lijf dat tegengas geeft, is niet prettig. Nog minder prettig is als je geen handvatten krijgt om eruit te komen. Ik kan mij herinneren dat diverse sportartsen zeiden dat mijn knieën niet geschikt zouden zijn voor topsport. Ik wist dat dit onzin was, maar ik had nog niet de kennis om er wat aan te doen. Zelf pionieren in fysieke training was de oplossing. Dit heeft mij aan de andere kant ok heel erg gemotiveerd om te doen wat ik nu doe. Rond mijn 23ste gaf ik naast mijn studie fulltime tennislessen en coaching maar altijd al met een grote fysieke component qua lesinhoud. Daar lag echt mijn interesse, ik wist hoe belangrijk dat was. Beetje bij beetje heb ik het tennisles geven achter me gelaten en ben ik mij fulltime gaan richten op fysieke coaching."

De nu in Oudsbergen (België) wonende physical performance coach had wereldsterren als Angelique Kerber, Victoria Azarenka, Elise Mertens, Joran Vliegen, Sander Gille en Kirsten Flipkens onder zijn hoede. Hij reisde de hele wereld rond om tennisvedetten fysiek te begeleiden.


Intensiteit

Werken met wereldsterren als Kerber en Azarenka

Brandsma weet als geen ander hoe belangrijk het is, dat dit aspect top is. "Het tennis is snel, de hoeken die spelers kunnen maken zijn enorm, de krachten die je als speler moet kunnen genereren en ook moet kunnen opvangen zijn enorm. De juiste keuzes kunnen maken onder druk, het kunnen behouden van intensiteit tot aan het einde van een wedstrijd. En dit dan niet één wedstrijd maar weken achter elkaar, wat vereist is voor topatleten. Fysiek sterk zijn is een voorwaarde om te kunnen tennissen. Ik geloof in het eerst ontwikkelen van de basisatleet. Dat kan een voetballer, basketballer of tennisser zijn. In de basis zit er geen verschil. Het hele specifieke gedeelte is maar een klein onderdeel van het totaal. Ik geloof in basic fundamentals, continuïteit en intensiteit."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding