Hondenspeeltuin Leunen

VENRAY | Inge Smits en Guus Gielens maakten maandagavond Dorpsraad Leunen deelgenoot van hun idee om in Leunen een hondenspeeltuin in te richten. Met een doordacht en uitgewerkt plan kregen ze de dorpsraad aan hun zijde.


Hondenliefhebbers missen in Leunen een dergelijke locatie, vertelde Smits. "Dat hoor je regelmatig onderweg bij het uitlaten van je hond. Waarom niet de dorpsraad hierover benaderen, dachten we toen." Naast Inge Smits en Guus Gielens behoort ook Marij Smits tot de initiatiefnemers. Waar zou zo'n speeltuin kunnen komen, was de eerste gedachte. Smits: "In elk geval niet te dicht bij een kinderspeeltuin. We hebben een oproep gedaan via Facebook en kregen positieve reacties op het plan. We hebben bij enkele particulieren aangeklopt of ze grond beschikbaar wilden stellen, maar dat bleek moeilijk. Uiteindelijk zijn we bij een stukje grond van de gemeente uitgekomen aan de rand van het dorp. De gemeente liet weten er ook positief in te staan. Het gaat om een oppervlakte van driehonderd vierkante meter tussen Pascherhof en Molenhofweg. Het is een veilige locatie, ligt aan een wandelroute en niet te ver van het dorp." De inrichting is op papier ook al klaar. De locatie moet een houten omheining krijgen, eventueel enkele speeltoestellen, een zandbak, een bankje voor de hondenbezitter, hondenpoepzakjes, eventueel een waterkraan en wat bomen. Een voorwaarde is ook goed onderhoud, zegt Smits die eraan toevoegt dat de speeltuin niet mag worden gebruikt om de hond er zijn behoefte te laten doen.

Smits en Gielens klopten bij drie omwonenden aan om na te gaan hoe ze tegenover het plan staan. "Eentje vond het prima, een tweede stond er neutraal in, een derde was minder enthousiast", aldus Smits die van de dorpsraad het advies kreeg om wat meer omwonenden erover te bevragen voor meer draagvlak. "Om heibel te voorkomen", zei dorpsraadslid Guido Voncken. "Het geblaf van honden kunnen mensen als lastig ervaren", vulde dorpsraadsecretaris Gerrit Reintjes aan. De kosten worden geraamd op zo'n 3100 euro. De dorpsraad wil daar voor een groot deel aan bijdragen. De initiatiefnemers kunnen in elk geval verder met hun plannen.