Hele raad stemt in met eerste zonnepark

Zonne-ommetje als extraatje bij winnend zonnepark

VENRAY | Solarfields kan verder met de ontwikkeling van het eerste grote zonnepark in de gemeente Venray. Het bedrijf uit Groningen kreeg daarvoor vorige week unaniem het groene licht van de gemeenteraad. De zonnepanelen komen langs de A73 te liggen tussen Oirlo en Leunen op een grondoppervlakte van bijna 25 hectare. Niet alleen duurzame stroom wordt er opgewekt, op het terrein wordt ruimte vrijgehouden om wandelaars een ommetje te kunnen laten maken tussen de panelen door.


Door Henk Baltussen


Samenwerking Venray wilde met het indienen van drie amendementen het besluit van een eigen sausje voorzien. Op de eerste stelde SV-raadslid Theo Mulders voor om Solarfields pas te laten starten met de bouw als er daadwerkelijk stroom kan worden geleverd aan het stroomstation op Keizersveld dat nu vol is. Mulders wilde ook dat de grond waarop de zonnepanelen komen voor meerdere doeleinden wordt aangewend, zoals begrazing door bijvoorbeeld schapen, natuurontwikkeling of tuinbouw. Het derde amendement behelsde de bouw van een extra voorziening bij het zonnepark om te veel geproduceerde stroom op te kunnen slaan. Daar voelden de andere fracties niet veel en ook wethouder Jan Jenneskens ontraadde de amendementen. "We moeten er geen nieuwe spelregels bij gaan maken. Als we dat doen moet het allemaal weer overnieuw." Solarfields won vorig jaar de tender die het gemeentebestuur had uitgeschreven. Die tender had eigen regels waaraan indieners van projecten zich dienden te houden. "Daarbij gaan we niet over aansluiten op Keizersveld", voegde Jenneskens toe. "Solarfields heeft zich nog niet aangemeld bij Enexis en zal netjes in de rij aan moeten sluiten om aan het station op Keizersveld te kunnen leveren. Ook in dubbel gebruik van de ruimte is voorzien zoals de aanleg van een verbindingszone tussen twee natuurgebieden in. En er komt een recreatief ommetje voor wandelaars."

'Solarfield moet netjes in de rij aansluiten'

Uiteindelijk zag Mulders in dat zijn amendementen het niet gingen halen en trok ze in. Maar hij wilde wel kwijt dat Samenwerking Venray blijft kiezen om eerste de Venrayse daken vol te leggen om dan pas de blik te gaan richten op zonneparken, gaf hij aan. "De groei van het aantal zonnepanelen op daken is dusdanig groot dat Venray de doelstelling van 2030 al in 2025 gaat halen", rekende Mulders voor. Al eerder is afgesproken dat Venray in 2030 een hoeveelheid duurzame energie moet opwekken die vergelijkbaar is met 250 hectare aan zonnepanelen.